Zeliščno maslo, ki si ga lahko pripravite doma!

ByAna Koren

14. januarja, 2023
photo of sliced loaf bread and butterPhoto by Valeria Boltneva on <a href="https://www.pexels.com/photo/photo-of-sliced-loaf-bread-and-butter-1484517/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Obožujete zeliščno maslo? Naredite ga doma!

Maslo je osnovna kuhinjska sestavina, ki se že tisočletja na različne načine uporablja v številnih jedeh. Zeliščno maslo je aromatični dodatek jedem, ki ga pripravimo tako, da v zmehčano maslo vmešamo različne sestavine.

Ne glede na to, ali želite svojemu kuhanju dodati malo prefinjenosti ali preprosto želite obogatiti obroke z novo aromatično sestavino, je priprava zeliščnega masla enostavna. Prav tako vam priprava omogoča, da prilagodite okus masla in dodatkov svojim željam.

Kaj boste potrebovali

Za pripravo sestavljenega masla boste potrebovali nekaj preprostih sestavin. Najprej boste potrebovali nekaj zmehčanega masla. Nato izberite želena zelišča. Lahko je karkoli, od svežih ali posušenih zelišč, strtega česna do sira ali naribane lupine citrusov. Možnosti so neskončne, zato bodite ustvarjalni in eksperimentirajte z različnimi sestavinami in okusi.

Priprava

Na delovno površino položite košček masla in ga pustite približno eno uro, da se zmehča. Ko je maslo mehko ga dajte v manjšo skledo skupaj z želenimi sestavinami. Sestavine s kuhinjsko lopatko nežno mešajte, dokler se zmehčano maslo in začimbe popolnoma ne povežejo.

Maslo naj bo enakomerno pomešano z zelišči in drugimi sestavinami. Nato maslo oblikujte v svaljek. Položite ga na kos peki papirja ali plastične folije, zavijte v rolico in shranite v hladilniku. Pustite v hladilniku čez noč ali dokler se maslo ne strdi in ga je mogoče rezati.

Uporaba 

Sestavljeno maslo lahko uporabite v različnih jedeh. Zeliščno maslo je tako okusno, da ga lahko postrežete tudi kot predjed. Postrezite rezine narezanega masla z dobrim domačim popečenim kruhom in gostje se bodo kar topili od gurmanskega užitka.

Jedem s testeninami lahko zeliščno maslo da kremast zaključek.

Vmešajte ga v omako za testenine ali ga dajte na že končano jed.

Lahko je tudi odličen dodatek k pečenemu mesu. Tik preden postrežete sočen zrezek na vrhu mesa stopite žličko masla.

A tem maslom lahko zabelite tudi zelenjavo, kot je brokoli, cvetača ali brstični ohrovt.

Možnosti je res veliko. Zakaj torej ne bi pripravili svoje različice zeliščnega masla in videli, kakšne kombinacije okusov si lahko izmislite? Uživajte!

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kaj je prečiščeno maslo in kako narediti ghee

Maslo je sestavljeno iz maščobe, vode in mlečnih beljakovin. Prečiščeno je bistra, zlato rumena maščoba, ki ostane, ko iz masla odstranimo mlečne beljakovine in vodo. Prečiščeno maslo se uporablja že od antičnih časov.

Pregrevanje masla povzročajo mlečne beljakovine in ker jih prečiščeno ne vsebuje več, ga lahko obdelujemo pri višjih temperaturah. Običajno maslo se bo začelo smoditi pri približno 177 °C. Medtem lahko prečiščeno segrejete na najmanj 232 °C, preden doseže točko pregrevanja. Ima tudi daljši rok trajanja kot običajno maslo, ker ne vsebuje več mlečnih beljakovin, ki bi se lahko pokvarile… več tukaj.