Obramba Luke Mesca bo dokazovala, da je Snežič “kriminalec”

Obramba Luke Mesca bo dokazovala, da je Snežič res “kriminalec”

Minister za delo Luka Mesec krivde v tožbi, ki jo je zoper njega vložil davčni svetovalec Rok Snežič, ker ga je označil za kriminalca, ne priznava. Ministrova obramba je v sodni spis predložila objave, s katerimi dokazuje, da je bil Snežič že obsojen.

Snežič je zoper Mesca vložil zasebno tožbo zaradi žaljive obdolžitve. Mesec je ne predvolilnem soočenju pred lanskimi državnozborskimi volitvami rekel, da je Snežič “kriminalec”.

Na Okrožno sodišče v Ljubljani nista prišla niti minister Mesec niti Snežič. Minister je sicer prevzel obtožnico in zoper njo tudi vložil ugovor. To pomeni, da krivde ne priznava, je poudaril sodnik Marko Pogačnik. Dodal je, da zato danes tudi ni bila potrebna prisotnost ministra na sodišču.

Med dokazi predvsem medijske objave

Ministrov odvetnik Marko Bobič je v sodni spis vložil nove dokazne predloge. Dokazi so predvsem medijski članki, iz katerih naj bi izhajalo, da so besede kriminalec, oligarhija in klika, resnične.

S članki in medijskimi objavami Bobič med drugim dokazuje, da je bil Snežič v Sloveniji že v več kazenskih postopkih in tudi že na prestajanju zaporne kazni, kot tudi, da mu je bil prepovedan vstop v BiH. Med dokazne predloge je uvrstil tudi članke, iz katerih izhaja, da Snežič skupaj z ženo v Mariboru gradi vilo. Denar za njeno gradnjo pa naj bi prišel iz nezakonitih poslov.

Med dokaznimi predlogi je navedel tudi članek, iz katerega izhaja, da so uslužbenci finančne uprave Snežičevi ženi pred časom zasegli avtomobil zaradi suma davčne utaje… o tem smo pisali tukaj.

Bobič je v sodni spis uvrstil tudi zaslišanje Snežiča na parlamentarni komisiji, ki je preiskovala nezakonito financiranje političnih strank, ob čemer se je Snežiču očitalo, da naj bi sodeloval z Dijano Đuđić, sicer znano kot posojilodajalko stranki SDS.

“Iz jumbo plakatov, ki jih je naročal Snežič, izhaja, da ima dostop do direktorjev in vodilnih v številnih javnih družbah, pri čemer se je v javnosti celo hvalil, da je sodeloval s politiki pri njihovem imenovanju in lahko uredi sestanek z njimi,” je spomnil ministrov odvetnik.

Snežičev odvetnik predložil dokaze o Snežičevi nekaznovanosti

Snežičev odvetnik Goran Janžekovič je v spis vložil vrsto dokaznih predlogov. S slednjimi dokazuje, da Snežič v Sloveniji in v BiH-u ni bil kaznovan in da tudi ni imel prepovedi vstopa v BiH.

V spis je vložil potrdilo sodišča v Banjaluki iz septembra lani, iz katerega izhaja, da se zoper Snežiča ne vodi noben kazenski postopek. Vložil je tudi dopis, iz katerega izhaja, da Snežič v BiH za kazniva dejanja n bil nikoli obsojen. Med dokazne predloge je med drugim vložil tudi odločbo Komisije za preprečevanje korupcije o vpisu Snežiča v register lobistov, dokazilo o njegovem vpisu v register lobistov v Sloveniji ter prepis dokazila, da je Snežič davčni svetovalec.

Sodišče je Janžekoviču naložilo, da sodišču predloži posnetek predvolilnega soočenja devetih parlamentarnih strank na prvem programu Televizije Slovenija marca lani, na katerem naj bi bile izrečene inkriminirane besede in so povod za Snežičevo tožbo.

Mesec vztraja pri svojih besedah. Snežič je medtem dejal, da ni javna oseba, da bi si lahko Mesec privoščil take besede. Prav tako namerava Snežič z dokumentacijo dokazati, da ne v Sloveniji ne v Bosni ne velja več za obsojenega. Kot je dejal, bo za Mesca zahteval pogojno kazen, prenehanje funkcije ministra in pa prepoved udejstvovanja v politiki vsaj leto dni.

vir Foto: STA