Obrestne mere in valute presenečajo, borze v padcu

Svetovne borze so zabeležile padec, pri čemer je dolar dosegel najvišjo vrednost od marca. Švicarski frank se je znižal, potem ko so obrestne mere centralne banke prinesle nova presenečenja. Medtem ko je ameriška centralna banka naznanila možnost nadaljnjega zvišanja obrestnih mer, so trgovci z valutami ostali v šoku, saj je švicarska nacionalna banka nepričakovano zadržala svoje obrestne mere. Presenetilo je tudi sporočilo iz Norveške, ki je sicer povišala svoje obrestne mere, kot je bilo pričakovano, vendar je napovedala možnost nadaljnje rasti v decembru.

Evropske delnice so padle, potem ko je ameriška centralna banka povedala, da se obrestne mere morda še ne bodo ustavile, kljub hitrem dvigu v zadnjem času. Britanski funt je doživel padec na en dolar in dvaindvajset centov, preden so bili objavljeni podatki o inflaciji v Združenem kraljestvu, ki so bili nižji od pričakovanih.

Vlagatelji zdaj z večjo negotovostjo gledajo na prihodnje ukrepe Banke of England. Nekatere vodilne banke, kot je Goldman Sachs, so opustile prejšnje pozive k zvišanju obrestnih mer. “Vztrajamo pri dvigu, zdaj pa to vidimo kot met kovanca,” je dejal ekonomist pri JP Morgan, Allan Monks.

Azija

Donosi na obveznice so prav tako zabeležili dramatično gibanje. Nemške desetletne državne obveznice so dosegle šestmesečni vrh dveh odstotkov in sedemintrideset stotink. Britanske desetletne obveznice so zrasle na štiri odstotke in petindvajset stotink. V Aziji je MSCI indeks doživel padec za en odstotek in šestdeset stotink, japonski Nikkei pa za en odstotek in štirideset stotink. Donosnost japonskih desetletnih državnih obveznic je dosegla desetletni vrh.

Medtem je Ben Luk iz State Street Global Markets poudaril dve presenečenji na sestanku Feda. Napovedi obrestnih mer za leto 2024 so bile višje od pričakovanj. Dolar je v četrtek narasel, medtem ko je jen padel. Znižanje v Evropi je prizadelo tudi globalni MSCI indeks, ki je zabeležil peti zaporedni dan padca.

Zadnji podatki kažejo, da so delniške terminske pogodbe S&P petsto padle za štiri desetinke odstotka. Cena nafte je prav tako doživela padec, potem ko sta Savdska Arabija in Rusija objavili zmanjšanje proizvodnje. Cena surove nafte Brent je padla na 92,30 dolarjev za sod, ameriška nafta pa na 88,63 za sod. Tudi zlato je doživelo rahel padec, s cenami na 1.927,96 dolarjev za unčo

vir Foto: Pixabay Portal24