Obrežje: “Otroci ne damo svobode azilantom”

Obrežje [Foto: Zajem zaslona]

Obrežje: “Otroci ne damo svobode azilantom”

V Slovenski vasi, na nekdanjem mejnem prehodu Obrežje, so se krajani že drugo soboto zapored zbrali na protestu proti načrtovanemu začasnemu azilnemu domu. Organizacijo protesta sta prevzeli krajevni skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, podporo pa jim je izrazil tudi brežiški župan Ivan Molan. Župan je ob tem poudaril, da se občinski svet izrecno ne strinja z vzpostavitvijo azilnega doma na tem območju. Na shodu se je po njegovih ocenah zbralo okoli 1000 ljudi, ki so s seboj pripeljali tudi med 30 in 35 traktorjev, protest pa je zajemal tudi opozorilno akcijo proti samovolji vlade z bližanjem avtocesti.

Lokacija, ki jo vlada načrtuje za začasni azilni dom, je bila označena kot popolnoma neprimerna, tako s strani župana kot tudi evropske poslanke Romane Tomc, ki si je območje ogledala. Poudarjeno je bilo, da območje ni primerno zaradi omejenega gibanja zaradi grožnje terorizma in pomanjkanja komunalne infrastrukture, ter da bi bila krajši obisk ali registracijski center sprejemljivejši od azilnega doma.

Kritiki načrtovanega azilnega doma izpostavljajo tudi ekstremne poletne temperature, ki lahko dosežejo do 40 stopinj Celzija, in pomanjkanje primernih objektov, saj so na lokaciji trenutno zgolj hlevi, namenjeni karanteni živali v preteklosti. Lokalni prebivalci so izrazili močno nasprotovanje in skrb, kako se bodo odzvali, če vlada ne bo upoštevala njihovih pomislekov.

Protestniki so svoje nasprotovanje izrazili glasno, a mirno. Vlado so pozvali k iskanju alternativnih rešitev, ki ne bi ogrožale varnosti in blaginje lokalne skupnosti. Podobno nasprotovanje azilnemu domu se kaže tudi v Središču ob Dravi, kjer so prebivalci skupaj z župani treh Ormoških občin predali peticijo z 3500 podpisi proti vzpostavitvi začasnega azilnega doma.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona