Obrezovanja sadnega drevja: Ukrep za optimalno rodnost in zdravje

Obrezovanje sadja se je izkazalo kot ključni ukrep za optimizacijo rodnosti sadnega drevja. Strokovnjaki in sadjarji poudarjajo, da je kakršno koli obrezovanje koristnejša od njene odsotnosti. Obrezovanje je še posebej pomembno v letih, ko drevesa ne obrodijo sadov. Drevesa takrat namreč prerazporedijo hranila za povečanje listne mase in bujnosti.

Vsaka sadna vrsta ima unikatne zahteve in metode obrezovanja. Pri komercialnih sortah, kot so jablane, hruške in slive, je pristop prilagojen strukturi veje. Osrednjo vejo ali prevodnico v prvih letih po sajenju skrajšamo, kasneje pa je nadomestimo z izbrano stransko vejo.

Metoda obrezovanja je odvisna tudi od vrste sadja. Na primer, pri slivah je pomembno, da vrhovi ostanejo prosto dostopni, da olajšajo obiranje. Višina drevesa idealno ne bi smela presegati treh do štirih metrov, da se izogne potrebi po uporabi ploščadi za obiranje plodov. Oblikovanje krošnje se lahko razlikuje; pri nekaterih vrstah, kot so breskve in marelice, je priporočljiva kotličasta krošnja, medtem ko se pri subtropskih vrstah, kot so citruse, uporablja pristop, ki spodbuja močne, robustne veje, ki lahko podpirajo številne plodove.

Posebna pozornost je namenjena tudi zagotavljanju, da so krošnje dreves čim bolj odprte, da omogočajo prodiranje sončnih žarkov, kar pomaga pri preprečevanju bolezni in škodljivcev, ki lahko prizadenejo drevesa. Tovrstno obrezovanje pomaga tudi pri učinkovitejšem prodiranju zaščitnih sredstev, kar je še posebej pomembno pri boju proti boleznim in škodljivcem.

Zaključno, obrezovanje je esencialna praksa, ki sadjarjem pomaga vzdrževati zdravje in produktivnost sadnega drevja, zagotavljajo optimalno rast, oblikovanje in obilno rodnost. Vsaka sadna vrsta s svojimi specifičnimi zahtevami in potrebami zahteva premišljen in prilagojen pristop k obrezovanju, ki upošteva njihove edinstvene karakteristike in potrebe za optimalno rast in produktivnost.

vir

Foto: Freepik

Portal24