Obsežen ruski napad na Ukrajino, aktivirana poljska in zavezniška letala

ByAna Koren

29. marca, 2024 , , , ,
Foto: Pexels

Obsežen ruski napad na Ukrajino, aktivirana poljska in zavezniška letala

V zgodnjih urah 29. marca je Rusija na Ukrajino izvedla še en obsežen napad, pri čemer so bila tarča mesta po vsej državi, od zahodnih območij, kot sta Lviv in Ivano-Frankivsk, do Dnjepra, glavnega mesta regije Dnipropetrovsk. Serhii Lysak, guverner regije Dnipropetrovsk, je poročal o več eksplozijah v Dnjepru in škodi na kritični infrastrukturi v Kamianskem, kjer je bila uničena stanovanjska stavba, ranjenih je bilo pet ljudi, med njimi 5-letna deklica.

Ruske sile so za napad uporabile raznoliko orožje, vključno z valovi brezpilotnih letal in raketami, izstreljenimi iz bombnikov Tu-95 iz Murmanska, letal MiG-31K iz baze Savasleyka v Nižnem Novgorodu in balističnih raket z zasedenega Krima. Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je bilo nad Dnjepropetrovskom sestreljenih najmanj 10 brezpilotnih letal in štiri rakete nad mestom Dnipro.

Poleg direktnih napadov na mesta so ruske sile okrepile tudi napade na ukrajinsko kritično infrastrukturo, vključno z energetskim omrežjem, ki je bilo tarča že v preteklosti. Množični napad 22. marca je poškodoval največjo hidroelektrarno v Ukrajini, Dnipro, medtem ko so v velikem napadu 24. marca napadi z raketami in brezpilotnimi letali Shahed poškodovali infrastrukturo v osmih regijah, zaradi česar je najmanj 76.000 ljudi ostalo brez ogrevanja.

Zmanjšanje zmogljivosti ukrajinske zračne obrambe je omejilo število ruskih raket in brezpilotnih letal, ki jih lahko sestrelijo med napadi, kar povečuje tveganje za civilno infrastrukturo in prebivalstvo. Poljska je med napadom uporabila vojaška letala za obrambo svojega zračnega prostora, kar kaže na širše regionalne posledice teh konfliktov.

Operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil pa je sporočilo, da so bila zgodaj v petek, potem ko je Rusija izvedla raketne napade na Ukrajino aktivirana poljska in zavezniška vojaška letala. Jugovzhodni del Poljske namreč meji na Ukrajino.

[Vir: The Kyiv Independant]; Foto: Pexels; Portal24