Obsežne preiskave zaradi sumov korupcije pri nakupu sodne stavbe

Sporna stavba na Litijski [Foto: Zajem zaslona]

Obsežne preiskave zaradi sumov korupcije pri nakupu sodne stavbe

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v sodelovanju s kriminalisti več policijskih uprav danes izvaja 16 hišnih preiskav v okviru preiskave suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Preiskava se nanaša na nakup nepremičnine, namenjene potrebam pravosodnih organov, so potrdili na Generalni policijski upravi.

Po poročanju portala Necenzurirano so kriminalisti opravili preiskave na več naslovih, med obiskanimi osebami pa je tudi Igor Šoltes, nekdanji državni sekretar na ministrstvu, in primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver. Vežnaver je bil lastnik sporne stavbe, ki jo je leta 2019 kupil iz stečajne mase za približno dva milijona evrov, nedavno pa jo je prodal ministrstvu za pravosodje za 7,7 milijona evrov.

Komisija za preprečevanje korupcije prav tako preiskuje domnevne nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski cesti, ki naj bi po načrtih služila kot sedež delovnega, socialnega in upravnega sodišča. Opozarja se, da je bilo pri nakupu izvedenih več spornih ali neobičajnih postopkov. Med drugim ministrstvo pred nakupom ni izvedlo neodvisne cenitve stavbe, temveč je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec Vežnaver. Prav tako stavba pred nakupom ni bila geodetsko izmerjena. Izvedensko mnenje geodeta Branka Kovača, naročeno po izbruhu afere, je razkrilo, da je površina stavbe za tisoč kvadratnih metrov večja od navedenega v pogodbi z ministrstvom.

Poleg tega je bilo nenavadno, da je ministrstvo kupnino nakazalo Vežnaverju, čeprav pogodba še ni bila notarsko overjena, kar je povečalo tveganje, da bi ministrstvo lahko ostalo brez denarja in brez nepremičnine.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Zajem zaslona