Obtožbe mobinga na slovenskem veleposlaništvu v Prištini

ByAna Koren

13. septembra, 2023 ,

Obtožbe mobinga na slovenskem veleposlaništvu v Prištini

Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Prištini obtožujejo veleposlanico Minco Benedejčič, da nad njimi izvaja mobing in krši zakonodajo. Zunanje ministrstvo je sporočilo, da je ministrica Tanja Fajon že opravila pogovor z veleposlanico.

Po poročanju N1 je poleg veleposlanice na veleposlaništvu zaposlena še diplomatka in pet lokalnih uslužbencev. Našteti trdijo, da veleposlanica nad njimi že več kot leto dni izvaja mobing, jih ponižuje, zastrašuje in se do njih obnaša nečloveško.

Zaposleni naj bi o teh razmerah že večkrat obvestili ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), a brez ukrepov. Zato je 31. avgusta peterica lokalno zaposlenih prek kosovskega odvetnika ministrstvu poslala pritožbo in opozorilo.

V dopisu, naslovljenem tudi na ministrico Fajon, zaposleni veleposlanici očitajo “nenehno nasilno obnašanje.” Slednje naj bi bila kršitev kosovskega zakona o zaščiti pred diskriminacijo. Trdijo, da jim veleposlanica povzroča materialno in nematerialno škodo ter onemogoča normalno življenje in delo, kar lahko povzroči večje psihofizične posledice.

Zaposleni prek pravnega zastopnika zahtevajo ustrezne ukrepe proti veleposlanici. Če ukrepi ne bodo sprejeti, napovedujejo iskanje pravice na sodišču zaradi suma storitve kaznivih dejanj nasilja in kršitev delovnih razmerij. Napovedali so tudi vložitev tožbe za povzročeno škodo.

Na MZEZ so za STA povedali, da je ministrica Fajon po prejemu poročila komisije v zvezi s pismom zaposlenih opravila pogovor z veleposlanico. Na podlagi navedb zoper njeno ravnanje je bila imenovana tričlanska komisija, ki je obiskala veleposlaništvo v Prištini in ugotovila pomanjkljivosti v vodenju in komuniciranju. Na podlagi teh ugotovitev so že izvedli prve ukrepe za izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih.

Ministrstvo bo spremljalo razmere na veleposlaništvu in v treh mesecih opravilo novo preverjanje, na podlagi katerega bodo odločali o morebitnih dodatnih ukrepih. Zagotavljajo, da veleposlaništvo v Prištini deluje nemoteno.

Foto: Slovenija in Kosovo X

Portal24