Obveščevalne službe ZDA: Putin verjetno ni neposredno ukazal umora Alekseja Navalnega

Navalny [Foto: Wikimedia/Aleksej Jušenkov Алексей Юшенков]

Obveščevalne službe ZDA: Putin verjetno ni neposredno ukazal umora Alekseja Navalnega

Ameriške obveščevalne službe so razkrile, da ruski predsednik Vladimir Putin verjetno ni neposredno ukazal umora opozicijskega vodje Alekseja Navalnega, ki je umrl v kazenski koloniji nad Arktičnim krogom. Po navedbah treh virov, seznanjenih z obveščevalnimi podatki, so okoliščine smrti Navalnega še vedno nejasne.

Kljub temu ocena obveščevalnih služb ne odvezuje Putina odgovornosti za Navalnega. Viri trdijo, da je odločitev o tem, da se Navalnega pošlje v strogo varovano kazensko kolonijo v oddaljenem mestu dejansko pomenila izrekanje smrtne kazni. Ocene, ki so jih podale različne obveščevalne agencije, odražajo široko soglasje v skupnosti. Wall Street Journal je bil prvi, ki je poročal o tej oceni. Po smrti Navalnega je predsednik ZDA Joe Biden izjavil, da “ni dvoma, da je bila smrt Navalnega posledica dejanj, ki jih je izvedel Putin in njegovi razbojniki,” čeprav Washington nima informacij o natančnih okoliščinah smrti.

Ruska zvezna služba za prestajanje kazni je v izjavi navedla, da je Navalni umrl zaradi slabega počutja po sprehodu. Tako Cia kot urad direktorja nacionalne obveščevalne službe sta zavrnili komentar na te navedbe. Navalni, ki je bil ob smrti star 47 let, je služil skupno 30 let in pol zaporne kazni. Njegova smrt je močno prizadela opozicijsko gibanje v Rusiji, ki ga Kremelj že dolgo brutalno zatira. Leta 2020, med službenim potovanjem v Rusiji, je bil Navalni zastrupljen z vojaškim živčnim strupom Novičok, za kar so Navalni in zahodni uradniki obtožili Putina.

Zahodne vlade trdijo, da je bil uporabljeni strup podoben tistemu, ki ga je ruska vojaška obveščevalna služba uporabila v poskusu atentata na Sergeja Skripala v Združenem kraljestvu leta 2018. Rusija je zanikala vpletenost vlade tako v zastrupitev Navalnega leta 2020 kot v njegovo smrt. Pred smrtjo Navalnega so potekale razprave o morebitni izmenjavi zapornikov, ki bi vključevala Navalnega in Američane, pridržane v Rusiji. Zavezniki Navalnega trdijo, da je Putin njegov umor ukazal, da bi preprečil to izmenjavo, ki bi ga lahko osvobodila. Rusija je te obtožbe zanikala.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Wikimedia/Aleksej Jušenkov Алексей Юшенков