Ocean Viking na morju rešil 29 nezakonitih migrantov

Ocean Viking na morju rešil 29 nezakonitih migrantov

Ocean Viking, ladja za medicinske intervencije na morju, ki jo je najel SOS Mediterranee, je na “malteškem območju iskanja in reševanja”, rešila 29 nezakonitih migrantov je sporočila humanitarna nevladna organizacija s sedežem v Marseillu na jugu Francije. Alarm je sprožil Alarmni telefon, telefon za pomoč v stiski na morju, ki ga vodi nevladna organizacija.

Migranti v stiski so bili v čolnu iz steklenih vlaken, ki ni bil primeren za plovbo,” je sporočila nevladna organizacija. Dodali so, da je “od prvega alarma do trenutka, ko je Ocean Viking našel čoln z migranti, ki potrebujejo pomoč, minilo 20 ur” .  

“Čeprav so se zavedali resnosti situacije, pomorske oblasti ljudem na čolnu niso pomagale. Vremenske razmere pa so se poslabšale,” poudarjajo v nevladni organizaciji. Pri tem ugotavljajo, da “medtem ko se je ladja Ocean Viking evakuirala brodolomca, nad čolnom je krožil malteški helikopter. Tam je bil tudi italijanski patruljni čoln, vendar nihče od njiju ni pomagal ekipam SOS Mediterranee pri iskanju ali pomagal koordinirati akcijo. 

Nevladna organizacija dodaja, da so italijanske oblasti za izkrcanje rešenih migrantov določile pristanišče Bari, ki je oddaljeno dva dni plovbe. Osrednje Sredozemlje je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) najnevarnejša migrantska pot na svetu. Agencija ZN ocenjuje, da je leta 2022 na tem območju pogrešanih 1417 ljudi. 

vir Foto: Wikipedia