Očetova slaba volja vpliva na otrokov intelektualni razvoj

ByAna Koren

10. januarja, 2023 , ,

Očetova slaba volja vpliva na otrokov intelektualni razvoj

Številne raziskave kažejo, da je očetova ljubezen za otrokov razvoj enako pomembna kot materina. V nekaterih primerih ima lahko oče celo večji vpliv. Oče, ki ne zna obvladovati lastnih čustev, negativno vpliva na kognitivni in čustveni razvoj otrok, ugotavljajo psihologi.

Dokazano je že, da očetova slaba volja pomembno vpliva na vedenje, samozavest, čustveno stabilnost in duševno zdravje njegovih otrok.

Po besedah ​​Ronalda P. Rohnerja, direktorja Centra za preučevanje izobraževanja na Univerzi v Connecticutu, se zdi, da ima v nekaterih primerih odsotnost očetove ljubezni, sprejemanja in prisotnosti večjo vlogo pri osebnostnih in psiholoških težavah pri prilagajanju njihovih otrok ter prestopništvo.

Prav tako prisotnost očetove ljubezni krepi otrokovo dobro počutje ter izboljšuje njihovo čustveno in telesno zdravje. Ampak to je splošno znano. Večina ljudi se se sploh zaveda ali priznava, kakšen vpliv ima oče na svoje otroke.

Psihično stanje očeta neposredno vpliva na otroka

Znanstveniki z univerze Michigan State (MSU) so izvedli novo študijo na to temo. Njihove ugotovitve ne poudarjajo le pomembnosti očetove vloge v življenju njegovih otrok, ampak tudi dokazujejo, da očetovo splošno psihično stanje in razpoloženje na otroka vplivata tako kratkotrajno kot dolgoročno.

V študiji so raziskovalci zbrali podatke od približno 730 družin, ki so sodelovale v raziskavi programa Early Head Start na lokacijah po vsej državi. Raziskovalci so svojo pozornost usmerili v odkrivanje učinkov starševskega stresa in duševnih težav, kot sta depresija in anksioznost, na njihove otroke.

Ugotovili so, da stopnja stresa staršev in težave z duševnim zdravjem neverjetno vplivajo na njihove interakcije z otroki in posledično na celoten otrokov razvoj.

Ena najbolj presenetljivih ugotovitev te študije je, da ima duševno zdravje očetov dolgoročne posledice, ko otroci dosežejo peti razred. Omenjene posledice so neposredno povezane z razlikami v socialnih veščinah otrok (kot sta samokontrola in sodelovanje). Pravzaprav ima očetova depresija v otroštvu večji vpliv na razvoj otrokovih socialnih veščin pozneje v življenju kot materina depresija ali anksioznost.

Očetov stres škodljivo vpliva na otrokov kognitivni in jezikovni razvoj

Študija je tudi poudarila dejstvo, da imajo očetove ravni stresa, povezane s starševstvom, še posebej škodljiv učinek na kognitivni in jezikovni razvoj njegovih otrok, ko so otroci stari dve do tri leta. In sicer tudi ob prisotnosti pozitivnih vplivov matere. 

Ti z dokazi podprti rezultati so pomemben opomnik, da je vsak oče odgovoren za lastno psihično dobro počutje, da bi negoval in spodbujal dobro počutje svojih otrok, opozarjajo psihologi, ki so sodelovali v omenjeni raziskavi.

Iz te študije je vendarle znana tudi ena spodbudna in pozitivna stvar.

Zdaj namreč obstajajo trdni znanstveni dokazi, da imajo očetje enako pomembno vlogo pri vzgoji otrok kot matere in da je njihova vloga pri vzgoji otrok ključna pomagati otroku pri pravilnem učenju in rasti.

Ne spreglejte…

Tri lastnosti, ki jih otroci podedujejo izključno po očetu

Raziskava je pokazala, da otrok inteligenco podeduje po materi, kaj pa njegove druge lastnosti? Je kaj, kar bo vaš malček podedoval izključno po očetu? Če vprašate genetike, res obstaja. Kot poroča Family Education, obstajajo kar tri stvari, ki jih otrok dokazano podeduje po očetu, genetičarka Dana Bressette pa je razkrila, katere so te lastnosti… več tukaj.

vir