Od polnoči imamo nove pogonskih goriv

Nove cene pogonskih goriv bodo veljale v prihodnjem 14-dnevnem obdobju. Cena 95-oktanskega bencina se bo v torek na bencinskih servisih zunaj avtocest podražila za 1,2 centa na 1,288 evra za liter. Cena dizla bo ostala nespremenjena in sicer 1,483 evra za liter. Nespremenjena bo ostala tudi cena kurilnega olja. Za liter slednjega bo treba odšteti 1,115 evra, so sporočili z Ministrstva za gospodarstvo.

Kot so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, nove cene že vključujejo danes sprejeto odločitev vlade, ki je določila novo višino trošarin za dizelsko gorivo (0,33207 evra za liter) in za kurilno olje (0,09144 evra za liter).

Če ne bi bilo regulacije cen …

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene. Znašajo lahko največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Marža za kurilno olje je lahko največ 0,08 evra za liter.

Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo po ocenah gospodarskega ministrstva za liter dizla treba odšteti okoli 1,591 evra na liter. Pri 50 litrih bi plačali 79,55 evrov, kar pomeni, da pri 50-litrskem tanku pri točenju dizla potrošnik prihrani 5,4 evra.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Vrednost dolarja zaradi umirjanja inflacije padla, evro višje

Zaradi umirjanja inflacije v ZDA je vrednost dolarja, glede na košarico valut na svetovnih trgih, močno padla. Zato je pričakovati, da bo ameriška centralna banka umirila tempo dvigovanja obrestnih mer… več tukaj.

By A.K.

Komentar: