Od vrta do krožnika: Ultimativni jesenski seznam živil
Jesen je čas za udobje, toplino in okusno hrano. S prehodom v hladnejše mesece se kuhinje po svetu napolnijo z bogatimi, sezonskimi sestavinami, ki prinašajo najboljše iz tega letnega časa. Strokovnjaki kuharske umetnosti, ki poznajo skrivnosti vsake sezone, razkrivajo svoje najljubše jesenske sestavine, ki bodo vašo kuhinjo preobrazile v oazo jesenskih okusov.
Jabolka: Kralj jesenskih okusov
Jabolka so nedvomno eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov jeseni. April Franqueza, slaščičarka v High Hamptonu v Cashiersu, Severna Karolina, pravi, da je jesen čas, ko jabolka dosegajo svoj vrhunec. Franqueza priporoča različne sorte, kot so Mutsu, Jonagold in Winesap, saj vsaka ponuja svojevrsten okus, ki je popoln za sladice, kot so pite in kompoti. Poleg tega je McIntosh idealna izbira za pripravo jabolčnega masla zaradi svoje kremaste teksture.
Čeprav so cimet, muškatni orešček in nageljnove žbice običajne spremljevalke jabolk, Franqueza raje uporablja lažje začimbe, da okus jabolk resnično zasije. Preprost iztis limoninega soka, rjavi sladkor in ščepec soli so po njenem mnenju vse, kar potrebujete za poudarjanje naravnega okusa jabolk.
Paprike: Toplina pozne sezone
Paprike, ki dozorijo v poznem poletju, ponujajo edinstven in globok okus, ki je značilen za pozno sezono. Cassidee Dabney, glavni kuhar v The Barn na kmetiji Blackberry v Wallandu, Tennessee, poudarja, da so paprike odlične za dimljenje in sušenje. Našteto omogoča ustvarjanje živahnih okusov, ki se bodo obdržali tudi v zimskih mesecih. Uporabljajo jih v harissi ali salsa matcho ter jih kisaj, kar omogoča njihovo dolgo shranjevanje in vsestransko uporabo.
Koleraba in pastinak: Neopevani junaki jeseni
Derek Piva, izvršni kuhar restavracije Tu Tu’ Tun Lodge v Oregonu, poudarja, da sta koleraba in pastinak pogosto prezrti, a izjemno pomembni sestavini jesenske kuhinje. Njuna vsestranskost omogoča različne načine priprave – od pečenja do pretlačevanja – kar doda toplino in globino vsaki jedi. Koleraba, bogata s hranili, ponuja subtilno sladkost z rahlo grenkim pridihom, medtem ko pastinak razvije bolj izrazit, sladek okus po prvi zmrzali.
Piva predlaga, da poskusite kolerabo pražiti ali jo pretlačiti za gladko in kremasto prilogo, ki je odlična alternativa pire krompirju. Podobno lahko pastinak pečete ali pretlačite za kremasto in bogato prilogo, ki se čudovito poda k pečenemu mesu in zelenjavi.
Javorjev sirup: Sladka jesenska klasika
Javorjev sirup je več kot le sladilo za palačinke – je nepogrešljiva sestavina, ki poudari okuse jeseni. Joey Edwards, izvršni kuhar v Three Sisters Lodge na Blackberry Mountain v Wallandu, Tennessee, ga uporablja kot sladilo v sladicah in slanih jedeh, kot so glazure za meso in zelenjavo. Javorjev sirup najraje doda v marinade za lososa, kjer se sirup odlično poveže z zelišči, kot so žajbelj, rožmarin in pomarančna lupinica. Poleg tega ga uporablja kot nadomestek sladkorja v kavnih napitkih in koktajlih.
Korenovke: Srčne in hranljive
Jesenski čas prinaša vrhunec sezone korenovk, ki so polne hranil in okusa. Melissa Perello, kuharica in lastnica restavracij Frances in Octavia v San Franciscu, Kalifornija, obožuje pečeno korenasto zelenjavo, kot sta pastinak in korenje. Priporoča, da zelenjavo pečete na spodnji rešetki pečice. Slednje omogoča popolno karamelizacijo in okusno zapečenost. Ta preprosta, a učinkovita tehnika prinaša najboljše iz korenaste zelenjave, ki jo lahko postrežete z različnimi omakami in dodatki, kot so salsa verde in jogurt.
Delicata buča in sladki krompir: Sladka in hrustljava izbira
Chase Devitt, izvršni kuhar in partner pri BriDer v Denverju, Colorado, se osredotoča na buče in korenasto zelenjavo z užitno lupino, kot sta delicata buča in sladki krompir. Njihova naravna sladkost je popolna za poudarjanje s toplimi začimbami, kot je ras el hanout, medtem ko se sladkost uravnoteži z nečim svetlim in kislim, kot je melasa iz granatnega jabolka. Poleg tega Devitt priporoča, da dodate nekaj oreščkov ali popečenih bučnih semen za hrustljav element.
Kabocha buča: Zmagovalka jesenske kuhinje
Linda Hampsten Fox, kuharica in lastnica The Bindery v Denverju, navdušeno priporoča kabocha bučo, ki združuje najboljše lastnosti buč in bučk. Zaradi manjše vsebnosti vode je buča kabocha primerna za različne recepte, od juh do rižot. Fox poudarja, da je koža te buče popolnoma užitna, kar omogoča enostavno in hitro pripravo. Kabocha buča je vsestranska sestavina, ki jo lahko uporabite v številnih jedeh, od slanih juh do sladkih peciv.
Origano: Dišeča začimba za jesenske jedi
Joe Kindred, kuhar in lastnik restavracije Kindred v Charlotte, Severna Karolina, priporoča, da pustite rastlini origana zacveteti proti koncu poletja. Cvetovi origana, ko so posušeni, ponujajo edinstven, nekoliko pikanten okus, ki se odlično ujema z jesenskimi jedmi, kot so pice, kruh in testenine.
Jesenska sezona prinaša bogastvo okusov in možnosti za ustvarjalno kuhanje. Z uporabo sezonskih sestavin, ki jih priporočajo kuharski mojstri, lahko svoji kuhinji dodate toplino, udobje in izjemne okuse, ki bodo očarali vse ljubitelje jesenske hrane.
[Vir: Best Life]; Portal24; Foto: Freepik