Odbojka: Slovenija v boju za bron, Poljska v finalu proti Italiji

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo na evropskem prvenstvu igrala za bronasto medaljo, potem ko je v polfinalu v Rimu izgubila proti Poljski z rezultatom 3:1. To pomeni, da se je Poljska, ki je trenutno prva na svetovni lestvici in zmagovalka Lige narodov, uvrstila v finale, kjer se bo pomerila z Italijo. Italijani so v drugem polfinalu s 3:0 premagali Francijo.

Za Poljsko je to osma zmaga na letošnjem prvenstvu in prvič po letu 2009. Takrat je namreč osvojila svoj edini naslov evropskega prvaka, se bo borila za zlato medaljo. V preteklosti je Poljska v polfinalu dvakrat klonila proti Sloveniji in na koncu osvojila bron, v letih 2015 in 2017 pa je izgubila že pred tem. Tokrat pa je uspela prekiniti ta niz neuspehov.

Slovenija, ki je bila že trikrat druga na evropskih prvenstvih, se bo prvič borila za bronasto medaljo. Prvi niz tekme je dobila Slovenija. Pobudo pa je nato prevzela Poljska. Ključni igralec tekme je bil Wilfredo Leon iz Poljske, ki je dosegel 25 točk. Odlično sta delovala tudi poljski blok, ki je bil daleč najboljši na turnirju, in servis. Poškodba Gregorja Ropreta v tretjem nizu je bila velika izguba za Slovenijo, saj je bil prvi organizator igre. V njegovi odsotnosti sta po 15 točk prispevala Rok Možič in Klemen Čebulj, Tine Urnaut pa jih je dodal deset.

Uvodni niz

V uvodnem nizu je bilo kar 19-krat izenačenje. Slovenci so bili zelo mirni in so napravili le štiri napake-. Poljaki so jih napravili kar 12. To je na koncu prevesilo tehtnico na slovensko stran. V drugem nizu so Slovenci naredili kar 13 napak, Poljaki pa le šest, kar je pripeljalo do izenačenja v nizih na 1:1. Po nesrečni poškodbi Ropreta v tretjem nizu je Slovenija izgubila ritem in Poljska je zmagala zanesljivo v tretjem in četrtem nizu.

Slovenija se bo tako pomerila v boju za bronasto medaljo, medtem ko se bo Poljska borila za zlato proti Italiji. Finalna tekma bo zagotovo zanimiva, saj bo Poljska poskušala osvojiti svoj drugi naslov evropskega prvaka, Italija pa bo igrala pred domačim občinstvom.

vir Foto: OZS X

Portal24