Odbor državnega zbora za zunanjo politiko podprl priznanje Palestine

Državni zbor [Foto: Matija Sušnik/DZ]

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko podprl priznanje Palestine

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko z devetimi glasovi za in tremi proti podprl predlog vlade za priznanje neodvisnosti in suverenosti Palestine. Podporo sklepu so med šesturno razpravo napovedale koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, medtem ko so poslanci SDS-a in NSi-ja navajali razloge proti.

Opozicija je predlog označila za predvolilni manever, saj je bil vložen tik pred evropskimi volitvami. Poslanci SDS-a so izpostavili, da za priznanje Palestine niso izpolnjeni pogoji in opozorili na morebitne posledice za odnose med Slovenijo in Izraelom. Prav tako so poudarili, da Palestina nima legitimnega vodstva.

Podpora koalicije in argumenti opozicije

Poslanci koalicije so poudarjali pomen čimprejšnjega priznanja Palestine zaradi prihodnjih mirovnih pogajanj. Menijo, da bodo pogajanja produktivna le, če bosta pogajalska partnerja enakovredna. Predsednik stranke SDS-a Janez Janša je nasprotno presodil, da priznanje Palestine dolgoročno škoduje slovenskim interesom. V NSi-ju sklepa niso podprli, a tudi niso nasprotovali.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala: “V Gazi je danes pekel na zemlji, zato moramo priznati Palestino kot državo, zato moramo to storiti zdaj.” Po njenih besedah imajo Palestinci pravico do svoje države prav tako kot Izraelci. Priznanje Palestine bi bilo dokončna potrditev dolgoletnega slovenskega stališča, da je trajno rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu mogoče doseči le z rešitvijo dveh držav. Poleg tega bi priznanje pomenilo stopnjevanje političnega pritiska za čimprejšnji začetek mirovnega procesa, ki bo pripeljal do trajnega miru.

Strokovna razprava in mednarodni pogledi

Na seji so svoja stališča predstavili tudi mednarodni pravniki in diplomati. Diplomat Tone Kajzer, predsednik strokovnega sveta SDS-a za zunanje zadeve. Kajzer je spomnil, da danski parlament prejšnji teden ni podprl priznanja Palestine, ker niso izpolnjeni mednarodnopravni pogoji. Mednarodni pravnik in nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič je vprašal, ali je zdaj pravi trenutek za priznanje Palestine. Petrič je opozoril, da bi bilo napačno, če bi se priznanje zdelo kot nagrada Hamasu.

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk je menil, da bi Slovenija lahko izkazala razumevanje prelomnosti trenutka in priznala Palestino kot državo. Izrazil je upanje, da bo DZ odločitev sprejel zdaj, kar bi dalo nov zagon slovenski zunanji politiki. Janez Janša je opozoril, da bo priznanje Palestine imelo posledice za Slovenijo, medtem ko bo za razmere na Bližnjem vzhodu pomenilo zelo malo. Razpravo v tednu pred evropskimi volitvami je označil za politično dejanje, ki ni povezano s solidarnostjo ali humanimi občutki.

Jernej Vrtovec (NSi) je menil, da je razprava močno okrnjena zaradi bližnjih evropskih volitev. Izpostavil je, da je trenutek priznanja po 7. oktobru lani neprimeren. Matej Tašner Vatovec (Levica) pa se ni strinjal, da Palestina ne bi smela biti priznana zaradi dogodkov 7. oktobra, saj se ta ni zgodil v vakuumu.

Reakcije in naslednji koraki

Anže Logar (SDS) je poudaril, da je ključno vprašanje, ali ima priznanje smisel, če neposredno ali vsaj posredno ne prispeva h koncu morije v Gazi. Zanimalo ga je tudi, kaj “solopriznanje” pomeni v odnosu med Slovenijo in Izraelom.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je opozorila, da poziv izraelskega zunanjega ministra Izraela Kaca, naj DZ ne sprejme sklepa o priznanju Palestine, razume kot vmešavanje Izraela v notranjepolitične zadeve Slovenije. Janez Janša je njeno izjavo zavrnil, rekoč, da se odziv zunanjega ministrstva neke države na napovedan akt druge države ne more označiti za vmešavanje. Dodal je, da iransko zunanje ministrstvo poziva države, naj priznajo Palestino, slovenska vlada pa je temu sledila.

SDS je tik pred sejo odbora vložil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, kar bo za vsaj 30 dni odložilo odločanje na izredni seji državnega zbora. Za potrditev sklepa o priznanju Palestine je potrebna navadna večina poslancev. V primeru potrditve bi bil postopek priznanja Palestine v Sloveniji končan.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Matija Sušnik/DZ