Brez razprave in brez glasu je odbor DZ za finance proti potrdil predlog zakona o oblikah alternativnih investicijskih skladov.

S predlogom zakona naj bi okrepili kapitalski trg. Zakon je tudi eden od mejnikov za izplačilo prvega obroka iz mehanizma za okrevanje po koronski krizi. Do prvotnega predloga zakona in sprva predlaganih dopolnil je bila zakonodajno-pravna služba DZ zelo kritična. Zakonodajno-pravna služb namreč meni, predlog zakona na neustrezen način posega v zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje ter o upravljalcih alternativnih investicijskih skladov.

Po enourni prekinitvi je odbor sprejel nekatera prvotna in nekatera spremenjena dopolnila. S slednjimi bi naj naslovili pomisleke službe DZ.

Predvidene so tri oblike in dva tipa teh skladov, ki naj bi prinesli nove investicijske možnosti in s tem krepitev kapitalskega trga, navaja STA.

Predlog zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti

Z devetimi glasovi za in šestimi proti je odbor DZ za notranje zadeve v drugi obravnavi potrdil predlog zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Predlog zakona so pripravili v Inštitutu 8. marec. V predlog so vključili 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času prejšnje vlade… več tukaj.

Foto: DZ RS

By A.K.

Komentar: