Odbor DZ soglasno podprl brezplačna kosila za učence

ByMiha Kovač

26. junija, 2024 , ,
Otrok [Foto: Pexels]

Odbor DZ soglasno podprl brezplačna kosila za učence

Odbor DZ za izobraževanje, znanost in mladino je na današnji seji soglasno podprl koalicijski predlog novele zakona o šolski prehrani. Predlog zakona omogoča brezplačno kosilo učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, do 1. septembra 2027.

Poslanec Svobode Lenart Žavbi je v imenu predlagateljev predstavil dopolnilno obrazložitev predloga. Spomnil je, da je DZ pred enim letom sprejel novelo zakona o šolski prehrani, s katero so izpolnili koalicijsko zavezo, da bo šolsko kosilo za vse učence brezplačno od 1. septembra 2027. “V prehodnem obdobju smo še dodatno dvignili polno oziroma polovično subvencijo kosila za učence iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo presega zgornjo mejo 4. dohodkovnega razreda in ne presega zgornje meje 5. dohodkovnega razreda,” je pojasnil Žavbi.

Noben otrok ne sme biti lačen

Današnji predlog zakona zagotavlja, da bo ta pravica za oba dohodkovna razreda veljala tudi v letih 2026 in 2027. Do neskladja v členih je prišlo pri obravnavi prejšnjega zakona, je pojasnil Žavbi, in poudaril, da v koaliciji vztrajajo na stališču, da noben otrok v šoli ne sme biti lačen.

Po novem bodo učenci iz družin s povprečnim mesečnim dohodkom v 5. dohodkovnem razredu deležni subvencije v višini 50 odstotkov cene kosila do 1. septembra 2027. Za učence iz družin z nižjim povprečnim mesečnim dohodkom bo subvencija kosila v višini cene kosila predvidena do 1. septembra 2026, oziroma se podaljšuje do 1. septembra 2027.

Državna sekretarka Jasna Rojc je poudarila, da na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje predlog spremembe razumejo kot zaščito najranljivejših učencev iz socialno ogroženih družin. Komisija za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino državnega sveta prav tako podpira uveljavitev brezplačnih kosil za vse učence, saj izhaja iz osnovne premise o brezplačnem javnem šolstvu. Opozorila pa je, da bo ta cilj dosežen le, če bodo po vseh šolah izpolnjeni infrastrukturni in kadrovski pogoji ter zagotovljena ustrezna finančna podpora.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels