Odbor Maljevca in Jevška ocenil kot ustrezna za ministra

ByAna Koren

13. januarja, 2023

Odbor Maljevca in Jevška ocenil kot ustrezna za ministra

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je predstavitev kandidata za ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca ocenil kot ustrezno. Za je glasovalo devet članov odbora. Proti je bilo pet.

Maljevac, ki od nastopa aktualne vlade deluje kot državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je v svoji današnji predstavitvi poudaril, da je vlada z ustanovitvijo ministrstva za solidarno prihodnost dala jasno sporočilo, da je treba v ospredje politik postaviti tri teme, ki so bile v preteklosti zanemarjene, in sicer stanovanjsko politiko, dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo.

Hrbtenico javnega stanovanjskega sistema Maljevac vidi v stanovanjskih skladih, ki bodo zagotavljali mrežo dostopnih, kakovostnih in varnih stanovanj, česar trg ne zagotavlja. Za gradnjo solidarne družbe je treba nadalje vzpostaviti močno in javno mrežo storitev dolgotrajne oskrbe. S sprejetjem ustrezne zakonodaje želijo omogočiti porazdelitev lastništva kapitala in odločitvenih pravic v tistih podjetjih, ki bodo to prepoznala kot dodano vrednost zase in za zaposlene, je v predstavitvi dejal Maljevac.

Odgovori na vprašanja poslancev

Na vprašanje Karmen Furman iz SDS, kdaj bo zaživel zakon o dolgotrajni oskrbi, je spomnil, da novela zakona, potrjena na novembrskem referendumu, prelaga izvajanje zakona s 1. januarja 2023 na 1. januar 2024. Tega se bodo po njegovih zagotovilih držali.

Na vprašanje več opozicijskih poslancev, kakšen bo sistemski vir financiranja dolgotrajne oskrbe, pa je odgovoril, da so v načrtu za okrevanje in odpornost že podane “neke zaveze”. Za podrobnejšo izvedbo pa potekajo pogovori z ministrstvom za finance. Tudi vprašanje kadrov v dolgotrajni oskrbi, ki so ga izpostavljali v SDS, so že začeli reševati, je zagotovil Maljevac. Pri slednjem intenzivno sodelujejo s Skupnostjo socialnih zavodov Slovenije.

Jevšek uspešno skozi sito pristojnih odborov DZ

Kandidat za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je s svojo predstavitvijo prepričal odbora za gospodarstvo in za zadeve EU. Njegovo predstavitev je kot ustrezno ocenilo devet članov odbora za gospodarstvo in osem članov odbora za zadeve EU. Nihče ni glasoval proti.

Suzana Lep Šimenko (SDS) je Jevškovo predstavitev označila za precej bolj vsebinsko kot pred sedmimi meseci. Takrat se je namreč potegoval za vodenje vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Strinjala se je, da se razvojne razlike med regijami ne zmanjšujejo. Lep Šimenko je pri tem posebej izpostavila počasnejši razvoj obmejnih problemskih območij. “Glavna težava je, da tega ne more rešiti en sam resor,” je poudarila.

Predstavitev Jevškovih prednostnih nalog je pozdravil tudi Jožef Horvat (NSi). Njihov obseg po besedah Horvata potrjuje, da je bila vzpostavitev samostojnega ministrstva s tega področja “vsekakor smiselna”. “Ključno pa je, kakšna bo politična podpora vlade,” je poudaril.

Jevšek je odgovoril, da zakonodaja problemskih območjem že sedaj omogoča dodatne točke na razpisih, zato jo je treba v prvi vrsti dosledno izvajati. Glede sodelovanja z drugimi resorji in podpore predsednika vlade je poudaril, da je to zapisano v koalicijski pogodbi. “Predsedniku vlade bom predlagal ustanovitev medresorske delovne skupine za spremljanje regionalnega razvoja,” je napovedal Jevšek.

Horvatu je pritrdil, da je lahko ena od rešitev za zmanjšanje vrzeli med osrednjim delom države in njenim obrobjem krepitev izobraževalnega sistema. Horvat je med predlogi izpostavil širitev mariborske medicinske fakultete. Jevšek je tukaj opozoril, da si pri tem z evropskimi sredstvi ne bodo mogli veliko pomagati. “Nova finančna perspektiva namreč ne predvideva gradnje objektov,” je pojasnil.

Na vprašanje Andreja Kosija (SDS), ali še zagovarja selitev ministrstva v Maribor, je Jevšek pojasnil, da postopek decentralizacije ministrstva poteka. “Decentralizacijo bomo med drugim izvajali tako, da bomo operativce razpršili po Sloveniji. Zakaj bi se moral nekdo iz Ptuja voziti v Ljubljano in tam delati za Štajersko,” je dejal.

Koalicijski poslanci, med njimi Soniboj Knežak (SD) in Tomaž Lah (Svoboda), so izpostavili Jevškove izkušnje in pohvalili njegove dosežke v času vodenja vlade službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Manj pozornosti v razpravi so člani odbora namenili kohezijski politiki. Jevškovo napoved rednega poročanja o črpanju in porabi evropskih sredstev državnemu zboru so pozdravili, saj menijo, da lahko to poveča zaupanje javnosti v preglednost porabe sredstev.

Vir Foto: STA

Ne spreglejte…

Alenka Bratušek prestala zaslišanje pred odborom DZ za infrastrukturo

Kandidatka za ministrico za infrastrukturo Alenka Bratušek je uspešno prestala zaslišanje pred odborom DZ za infrastrukturo. Da je njena predstavitev ustrezna, je glasovalo devet poslancev, pet jih je bilo proti.

Bratuškova je med cilji, ki jim bo sledila kot ministrica, izpostavila “varno, zeleno in digitalno”. Na zaslišanju pred matičnim parlamentarnim odborom je izpostavila predvsem vlaganje v železniško infrastrukturo, ki je ključno pri doseganju trajnostnih ciljev…. več tukaj.