Ob 9. uri se je na seji odbora DZ-ja za gospodarstvo začelo zaslišanje kandidata za gospodarskega ministra Matjaža Hana. Han je dolgoletni vodja poslanske skupine SD in poslanec. Predtem pa je bil župan občine Radeče in direktor družinskega podjetja. Okoli 12.10 je odbor z 10 glasovi za in 4 proti izglasoval pozitivno mnenje o njegovi kandidaturi. Han se je po potrditvi zahvalil za podporo in izrazil upanje, da bo upravičil pričakovanja in zaupanje.

Matjaž Han:

“Živimo v času globalnih sprememb in relativno nepredvidljivih okoliščin, tako družbenih kot gospodarskih. Slovenija pa je od globalnega okolja zelo, zelo odvisna. Če to priznamo ali ne. Edini recept za uspešno soočenje z vsem, kar se dogaja okoli nas, je, da se vendarle v tej naši državi zavemo. Naj bo to metafora, da živimo in hočemo biti na enem čolnu, in če hočemo premagati vse prepreke pred nami, moramo veslati v eno smer. Izhajam iz podjetniške družine, rad bi povedal jasno, da razčistimo z vsemi teorijami, kako moje družinsko podjetje vpliva na mene kot poslanca ali obratno. Jasno mi je, da se kot minister zaradi konfliktov interesov moram umakniti iz lastništva podjetja, ki sva ga z očetom ustanovila 30 let naza.” 

“Večina podjetnikov je poštenih”

“Vem, da večina podjetnikov ni izkoriščevalcev, večina je poštenih, delavnih, in da noče samo nizkih davkov, kot nekateri radi povedo, noče samo poceni delovne sile in samo dobičkov zase,” je dejal Han. Podjetniki pa si želijo predvsem spodbudnega podjetniškega okolja, ki bo predvidljivo. Da bodo imeli mir, da bodo lahko svoje ideje in inovacije spravili v produkte.

Glede sindikatov pa je Han dejal, da jih nekateri želijo predstaviti izključno kot “borce za neke pravice, zato da se dobički jemljejo – ni res!”. Sindikati so del sistema, na katerega je treba biti zelo pozoren. “Moje prvo poslanstvo bo močan socialni dialog, pogovor in dogovor med vsemi, tudi tistimi, ki imajo zelo nasprotujoče si mnenje,” je napovedal.

Vrhunski šport je velik posel

Gospodarstvo, turizem in šport so, tako Han, trije stebri, ki so med seboj močno povezani in lahko dajo “vrhunske rezultate”. Kot primer je navedel Luko Dončiča in ameriško zvezno državo Teksas. “Preko Luke se vzpostavljajo, poslovne, turistične in naložbene priložnosti v ZDA,” je dejal Han. Vrhunski šport je na svetu postal “velik posel”. “Zaradi naših izjemnih športnikov na vrata Slovenije vsakodnevno trkajo nove priložnosti, gospe in gospodje, to trkanje moramo slišati in ta vrata odpreti in dati Sloveniji priložnost.” 

Prioritete gospodarstva

Med prioritetami kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo so boljši dostop do virov financiranja, bolj učinkovito poslovno okolje in večja učinkovitost upravnih postopkov. Pri slednjem je posebej poudaril gradbena dovoljenja, za katera meni, da jih je treba z upravnih enot prenesti na lokalno raven.

Han se, strinja z večino predlogov gospodarskih združenj, s katerimi se je v zadnjem obdobju tudi že sestal. “Želim biti sogovornik združenj, imam svoje ideje, a nič ne bom uveljavljal na silo. Želim, da skupaj ustvarjamo zgodbo skozi pogovore in dogovore,” je poudaril. Opozoril pa je na stranske učinke nekaterih predlogov. “Moramo se dogovoriti, kako bomo kompenzirali posledice posameznega ukrepa. Treba se je dogovoriti o smiselni in uravnoteženi celoti.” 

Izpade iz obdavčitve dela je tako po njegovih besedah denimo mogoče nadomestiti z večjo obdavčitvijo premoženja, najti je treba le dober kompromis. Treba je spodbujati vlaganja v vseh fazah razvoja in rasti podjetij, tukaj Han omenja možnost uvedbe raziskovalnega vavčerja. Po nemškem vzoru je treba, tako Han, narediti analizo umeščenosti slovenskih podjetij v mednarodne verige.

Socialna kapica

Glede socialne kapice, pri kateri se je politika po njegovih besedah do zdaj izgubljala v ideoloških polemikah, je Han realist. Kot pravi, v tej vladi ne more biti socialne kapice, je pa treba gospodarstvu pomagati s sredstvi za razvojna delovna mesta. »Nisem za horizontalo, da se na socialno kapico obesijo posamezni menedžerji.« 

Zavzel se je za oblikovanje mednarodne poslovne zbornice v navezavi z ministrstvom za zunanje zadeve, ki bi povezala v tujini živeče uspešne gospodarstvenike, diplomate, športnike in raziskovalce. Po njegovih besedah je treba z določenimi finančnimi mehanizmi spodbuditi zeleni prehod, z ustreznimi strukturnimi ukrepi pa zagotoviti prestrukturiranje regij, kot je denimo Šaleška. Spodbujati je treba tudi lastništvo zaposlenih v podjetjih.

Han: Krajši delovni čas ta hip še nerealen

Skrajševanje delovnega časa je po njegovem prepričanju v tem trenutku še nerealno. Država pa mora pripraviti ustrezno zakonodajo za ta trend, ki pomeni tudi bolj privlačna delovna mesta.
Glede blagovnih rezerv si Han želi, da v teh kriznih časih ugotovijo in izboljšajo oceni tveganj, predvidljivost kriznih scenarijev in pravočasno oskrbo državnih rezerv. Kot pravi, mora biti država pripravljena na zunanje šoke, zato bo v sodelovanju s predsednikom vlade in drugimi resorji spodbudil razpravo o reševalnem paketu, ki ga je mogoče aktivirati takoj, ko pride do kriznih razmer.

Turizem

Na področju turizma je poudaril nujnost vlaganj v trajnostno turistično infrastrukturo, nov poslovni model za slovenske hotele, privlačnost delovnih mest in spoštovanje delovnopravne zakonodaje in boljšo povezljivost Slovenije s tujino preko letalskih povezav. “Morali se bomo začeti pogovarjati, ali obstaja možnost ustanovitve letalskega prevoznika ali pa subvencioniramo določene lete,” je dejal. Poudaril je tudi potrebo po dobrem akcijskem načrtu za novo strategijo turizma in napovedal sodelovanje z vsemi deležniki.

Podvojitev sredstev za šport

Na področju športa je napovedal podvojitev sredstev za šport, podporo športnim programom z učinki na zdravje in preventivo vseh generacij, razvoj programov športa. Sistemsko vzpostavitev pogojev za promocijo športa in gibanja in razvoj športne infrastrukture predvsem v naravi.

“Po izobrazbi sem trgovec in naloga trgovca je prepoznati potrebo in nanjo odgovoriti s ponudbo. To znam in znam prepoznati tudi pričakovanja gospodarstva ter nanje odgovoriti z idejami, ukrepi in projekti, ki bodo slovenskemu gospodarstvu, turizmu in športu omogočili razvoj,” je zatrdil Han. Napovedal je, da se bo po imenovanju na ministrski položaj umaknil iz lastništva družinskega podjetja. “Umaknil se bom do konca poletja, ker za to potrebujem čas,” je sklenil.

Han bo minister iz kvote SD-ja.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: SD

By A.K.

Komentar: