Odbor za pravosodje zavrnil predlog NSi-ja za posvetovalni referendum

ByMiha Kovač

27. junija, 2024 , , ,
Odbor za pravosodje [Foto: Klara Gojčič/DZ]

Odbor za pravosodje zavrnil predlog NSi-ja za posvetovalni referendum

Odbor za pravosodje je s petimi glasovi za in devetimi proti zavrnil predlog poslanske skupine NSi-ja za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi.

V razpravi je NSi poudaril, da koalicija poskuša onemogočiti določeno parlamentarno preiskavo, povezano z gibanjem Svoboda. Na posvetovalnem referendumu bi volivce vprašali: “Ali ste za to, da DZ sprejme predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o parlamentarni preiskavi, ki omogoča vlaganje zahtev za oceno ustavnosti in zakonitosti parlamentarnih preiskav na ustavno sodišče ter s tem v obdobju do odločitve onemogoča izvajanje parlamentarne preiskave v zadevah javnega pomena?”

NSi je v obrazložitvi pojasnil, da je parlamentarna preiskava ustavni institut in orodje parlamentarne manjšine pri nadziranju delovanja koalicijske večine. Po njihovih navedbah bi predlagane zakonske spremembe uvedle mehanizem, ki omogoča več upravičenim predlagateljem, da v 30 dneh po objavi akta o odreditvi preiskave zahtevajo presojo ustavnosti in zakonitosti preiskave na ustavnem sodišču.

Izvajanje preiskave bi bilo po predlogu novele, ki ga je vložila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, do odločitve ustavnega sodišča onemogočeno. V tem obdobju DZ ne bi mogel imenovati preiskovalne komisije, kar NSi razume kot poskus discipliniranja trenutne opozicije in državnega sveta pri prizadevanjih za nadzor nad nosilci oblasti.

NSi je prepričan, da je predlagana novela usmerjena v vplivanje na postopek ustanavljanja parlamentarne preiskave, ki je na zahtevo državnega sveta usmerjena v preiskavo domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Klara Gojčič/DZ