Odbor za zdravstvo: Odlok o referendumu o rabi konoplje ni v nasprotju z ustavo

ByMiha Kovač

14. maja, 2024 , , , ,
Konoplja [Foto: Freepik]

Odbor za zdravstvo: Odlok o referendumu o rabi konoplje ni v nasprotju z ustavo

Odbor Državnega zbora za zdravstvo je sprejel mnenje, da odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ni v nasprotju z ustavo. Devet poslancev je glasovalo za, štirje proti mnenju, ki ga je pripravila parlamentarna zakonodajnopravna služba. Odlok, sprejet 25. aprila, predvideva posvetovalni referendum o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. Skupaj z odlokom so bili sprejeti še odloki o razpisu referendumov o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Opozicijski stranki SDS in NSi so naslednji dan po odločitvi Državnega zbora napovedali, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo odlokov o rabi konoplje in pomoči pri končanju življenja. Ustavno sodišče je zavrnilo njihov predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o konoplji, vendar bo zadevo obravnavalo z absolutno prednostjo. Na seji odbora so poslanci opozicije izpostavili, da bi moral biti odlok razdeljen na dva ločena referenduma zaradi vsebinskih razlik med vprašanji. Prav tako so kritizirali načrt izvedbe referendumov skupaj z evropskimi volitvami 9. junija.

Zvonko Černač (SDS) je na seji poudaril, da je bila postopkovno grobo kršena procedura za izvedbo referendumov skupaj z volitvami. Karmen Furman (SDS) je dodala, da koalicija z referendumi želi pokriti teme evropskih volitev, ki ji ne ustrezajo. Predsednica odbora Tamara Kozlovič in poslanka Svobode Sara Žibrat sta očitke zavračali. Po mnenju Žibratove, opozicija ne želi vsebinsko razpravljati o referendumskih vprašanjih, ampak usmerja pozornost na procesne zaplete.

Mnenje podprlo devet poslancev

Mnenje, da odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ni v neskladju z ustavo, je podprlo devet poslancev, štirje so bili proti. V mnenju je izpostavljeno, da se posvetovalni referendum razpiše o vprašanjih iz pristojnosti DZ-ja, ki so širšega pomena za državljane. Državni zbor ima pri tem široko polje proste presoje o vsebini, ki jo želi predložiti volivcem. Dodatno je navedeno, da mnenje volivcev na posvetovalnem referendumu DZ-ja pravno ne zavezuje, saj postopek razpisa referenduma ni strogo pravno formalno urejen, temveč ga ureja poslovnik DZ-ja.

Zvonko Černač (SDS) je izrazil stališče, da bi odbor moral sam oblikovati mnenje, na podlagi katerega bi nato zakonodajnopravna služba pripravila odgovor za ustavno sodišče. Vendar pa Tamara Kozlovič, predsednica odbora, pojasnjuje, da so ravnali v skladu s parlamentarno prakso. Mnenje prav tako zavrača očitke o zlorabi referenduma za vplivanje na volilno udeležbo na evropskih volitvah, saj je datum glasovanja določen z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi. Iz prejšnjih odločitev ustavnega sodišča izhaja, da ni ustavnopravnih ovir za hkratno izvedbo referenduma in volitev.

Poleg tega so v mnenju obravnavali tudi kritike o strokovni naravi vprašanja, ki naj bi lahko pomenilo škodljive posledice za javno zdravje. Pojasnjujejo, da je posvetovalni referendum politično usmeritvene narave in da pravno zavezujoče posledice nastopijo šele s sprejetjem zakona, ki bo udejanjil izid referenduma. V mnenju je dodano, da ustavno sodišče nima pristojnosti predhodne ustavnosodne kontrole vsebine posvetovalnega referenduma, lahko pa naknadno presoja zakon, ki bi izvedel rezultate referenduma.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik