Odbor za zdravstvo je na nujni seji z devetimi glasovi za, štirimi proti ter enim vzdržanim potrdil predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema.

Interventna zakonodaja med drugim naslavlja dolge čakalne dobe v zdravstvu in zmanjšano dostopnost do zdravstvenih storitev. Ta zakon bo prvi korak k zdravstveni reformi je poudaril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Da zakon ne bo dosegel svojega namena in, da ni obrnjen k bolniku, ampak k izvajalcu zdravstvene storitve, pa ministrstvu očita opozicija. Zakonu nasprotuje tudi koalicijska Levica, saj da bo spodbudil odhode iz javnih zavodov k zasebnikom. S slednjim so se  strinjali tudi v SDS.

Zakonodajno-pravna služba DZ je izdala mnenje, da več kot 20 vloženih dopolnil sledi njihovim prvotnim pripombam, a nekateri pomisleki ostajajo, navaja STA.

Kritični tudi v KSJS

V konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije so kritični do vladnega predloga Zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu. DZ slednjega danes obravnava po nujnem postopku. V KSJS so prepričani, da nekaterih rešitev kot je sprememba svetov zavodov, ni mogoče šteti kot nujne. Torej pravica do referenduma, posledično ne more biti omejena… več tukaj.

Foto: Freepik