Odgovornost za napad v Moskvi prevzela ISIS

ByAna Koren

23. marca, 2024 , , ,
Teroristični napad v Moskvi [Foto: Zajem zaslona]

Odgovornost za napad v Moskvi prevzela ISIS

V Moskvi se je, kot smo že poročali, zgodil grozljiv napad, ki je šokiral tako Rusijo kot svetovno javnost. Ruske oblasti so sporočile, da je bilo v nabito polni koncertni dvorani v moskovski mestni hiši Crocus je bilo ubitih najmanj 133 ljudi, med njimi trije otroci, več kot 140 pa je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela militantna islamistična skupina Islamske države (ISIS), obstajajo pa znaki, da si Rusija prizadeva za povezavo z Ukrajino, kljub odločnemu zanikanju ukrajinskih uradnikov, da ima Kijev karkoli opraviti s tem.

V odzivu na tragedijo je Vladimir Putin, ruski predsednik, za 24. marec razglasil dan žalovanja. Putin je sporočil tudi, da so bili vsi štirje napadalci aretirani. Putin je trdil, da so osumljenci poskušali pobegniti v Ukrajino. Ukrajinski uradniki so obtožbe odločno zanikali in jih označili kot “absurdne”. Izrazili so tudi zaskrbljenost, da bi Moskva lahko uporabila napad kot izgovor za stopnjevanje vojne.

Kljub izrazom solidarnosti in podpore, ki so prišli iz različnih delov sveta, vključno z ostrim obsodbami napada s strani zahodnih voditeljev in voditeljev držav kot sta Belorusija in Kazahstan, so se na ruskih družbenih omrežjih pojavila vprašanja o tem, zakaj oblasti, ki sicer strogo nadzorujejo družbo, niso uspele prepoznati in preprečiti tako grozljivega napada. Ta dogodek se je zgodil le nekaj dni po tem, ko je Putin v močno orkestriranem volilnem plazu utrdil svoj nadzor nad državo, kar dodaja dodatno plast kompleksnosti in polemik okoli tragedije.

‘V tej vojni se bo vse odločalo na bojišču’

Ameriška obveščevalna služba je, kot poroča tiskovna agencija AP, pred napadom odkrila načrte podružnice Islamske države v Afganistanu za izvedbo napada v Moskvi in te informacije delila z ruskimi uradniki. To razkriva zapleteno mrežo mednarodnih odnosov in informacij, ki obdajajo ta dogodek. Putin je v svojem sobotnem govoru obtožil napadalce hladnokrvnosti in načrtnega ubijanja nedolžnih, medtem ko je Kijev je odločno zanikal kakršno koli vpletenost, saj ga skrbi, da bo Moskva napad uporabila za stopnjevanje vojne.

“Ukrajina zagotovo nima nič s streljanjem/eksplozijami v mestni hiši Crocus (Moskovska regija, Rusija),” je na X zapisal Mykhailo Podolyak, svetovalec ukrajinskega predsednika. “To nima nobenega smisla.” “V tej vojni se bo o vsem odločalo le na bojišču… Teroristični napadi ne rešijo nobenih težav,” je nadaljeval.

V odgovor na napad so ruske oblasti poostrile varnost na ključnih točkah po mestu, vključno z letališči in železniškimi postajami, medtem ko je moskovski župan Sergej Sobjanin odpovedal vse javne dogodke, ki so bili načrtovani za konec tedna. Ta napad, ki velja za najsmrtonosnejši v Rusiji v zadnjih dveh desetletjih, je pustil globoke rane v srcih ljudi po vsem svetu in postavil številna vprašanja o varnosti, mednarodnih odnosih in boju proti terorizmu.

[Vir: Euronews, Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona