Odkrijte skrivnosti priprave pristne francoske bagete

ByA.K.

26. februarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Odkrijte skrivnosti priprave pristne francoske bagete

Ljubitelji kruha, veselite se! Danes vam razkrivamo, kako si v udobju svojega doma pripraviti pristno francosko bageto, tisto s hrustljavo skorjo in mehko, zračno sredico, ki jo tako ljubimo. Priprava francoske bagete morda na prvi pogled deluje kot zahtevna umetnost, a z našimi natančnimi navodili in malo prakse boste kmalu pekli kot pravi pariški mojstri.

Sestavine:

  • 500 g bele moke (tip 550 ali višji),
  • 340 ml mlačne vode,
  • 10 g svežega kvasa,
  • 10 g soli,
  • 1 žlička sladkorja (za aktivacijo kvasa).

Priprava:

Aktiviranje kvasa: V majhni skodelici zmešajte mlačno vodo, kvas in sladkor. Pustite stati približno 10 minut, da se mešanica rahlo speni, kar pomeni, da je kvas aktiven.

Mešanje sestavin: V večji skledi zmešajte moko in sol. Dodajte aktivirani kvas in začnite mešati. Ko se sestavine začnejo združevati, prenesite testo na pomokano delovno površino.

Gnetenje: Testo gnetite približno 10 do 15 minut, dokler ne postane gladko in elastično. Če je testo preveč lepljivo, dodajte malo moke, vendar pazite, da ne dodate preveč, saj to lahko vpliva na končno teksturo kruha.

Prvo vzhajanje: Oblikujte testo v kroglo in ga položite v čisto, rahlo naoljeno skledo. Pokrijte s čisto kuhinjsko krpo ali plastično folijo in pustite vzhajati na toplem mestu 1 do 1,5 ure, dokler testo ne podvoji velikosti.

Oblikovanje bagete: Nežno preložite testo na pomokano površino in ga nežno razdelite na dva enaka dela. Vsak del oblikujte v dolgo, ozko bageto. Pri tem pazite, da testa ne gnetete preveč.

Drugo vzhajanje: Bagete položite na pekač, obložen s peki papirjem. Pokrijte jih s čisto krpo in pustite vzhajati še 45 minut do 1 ure.

Pečenje: Pečico predhodno segrejte na 250°C. Na dno pečice postavite posodo z vodo, da ustvarite paro, ki bo pomagala ustvariti hrustljavo skorjo. Bagete zarežite po vrhu z ostrim nožem in pečite v predhodno segreti pečici 20 do 25 minut, dokler niso zlato rjave barve.

Ohlajanje: Pečene bagete prenesite na rešetko in pustite, da se ohladijo vsaj 30 minut pred rezanjem. To bo zagotovilo, da se notranjost kruha ustrezno “nastavi” in omogoči lažje rezanje.

In voilà! Vaša domača francoska bageta je pripravljena. Uživajte v njej sveži, z maslom, sirom ali kot osnovo za vaš najljubši sendvič. S to preprosto, a učinkovito metodo lahko vsak postane mojster priprave francoske bagete, ki bo zagotovo navdušila družino in prijatelje.

Dober tek!

Foto: Freepik; Avtor: Portal24