Odkrijte svoje potenciale in postanite najboljša oseba

Foto: Pixabay

Odkrijte svoje potenciale in postanite najboljša oseba

Si prizadevate biti najboljši? Leta 1885 so se menihi podali na nepredstavljivo pot – 1000-dnevni maraton. Pet let so vsak dan 100 dni na leto tekli po 40 kilometrov. V šestem letu so to razdaljo povečali na 60 kilometrov, v sedmem pa na osupljivih 84 kilometrov, čemur je sledilo še eno 100-dnevno obdobje 40 kilometrov dnevno. Presenetljivo je, da so v petem letu preživeli 7,5 dneva brez hrane, vode in počitka. Do leta 1988 jih je ta izčrpavajoči izziv opravilo le 46.

Ti gjoja ali maratonski menihi utelešajo vrhunec samoobvladovanja in presegajo meje mogočega.

Prizadevanje za odličnost

Tukaj je resnica: pot do odličnosti se začne s samozavestjo, da se podate na to pot. Zmotno je prepričanje, da samo trdo delo vodi do odličnosti. Ta zgodba, ki prevladuje v medijih in družbenih normah, je zavajajoča. Trdo delo, čeprav je nujno, ni edini ključ do uspeha.

Resnična težava nastane, ko je trdo delo napačno usmerjeno. Izjemno delo, ki ga preziraš, ne vodi do izpolnitve. Tega sem se naučil v študentskih letih, ko sem študiral jezike brez strasti. Šele ko sem se lotil predmetov, ki sem jih imel rad, kot sta psihologija in sociologija, sem začel resnično uspevati.

Če ste zadovoljni s povprečnostjo, vam to sporočilo morda ne bo všeč. Tisti, ki hrepenite po več, pa vedite, da je preobrazba na dosegu roke. O tem pričam tudi sam, saj sem se iz najbolj nerodnega v razredu prelevil v avtorja, govornika TED in ustvarjalca Šole za ljudi.

Dr. Stan Beecham v knjigi “Elite Minds” poudarja ključno razliko: vrhunski delavci ne izstopajo le zaradi svojih sposobnosti, temveč tudi zaradi svoje duševne trdnosti.

Tukaj je formula za odličnost:

Najboljši človek = namen x pogum x kontrola x sreča x trdo delo

Osvojitev teh elementov je ključnega pomena. Vendar se pazite na samozadovoljstvo. Če se zalotite, da razmišljate: “To sem že slišal” ali “To ne bo delovalo zame”, je čas, da ponovno ocenite svojo zavezanost odličnosti. Te misli spremenite v izzive. Zakaj sporočilo ni odmevalo že prej? Kako lahko to postane prelomnica? Veliki umi ne samo poslušajo, ampak tudi delujejo in se prilagajajo.

Korak #1: Razumevanje namena z obvladovanjem

Oglejte si dokumentarni film “Jiro sanja o suši”, v katerem je predstavljen Jiro Ono, 85-letni mojster sušija. Jiro je s svojo predanostjo obrti dosegel svetovno priznanje, pritegnil svetovne zvezdnike in si prislužil pohvale, kot je Barack Obama, ki je njegov suši označil za najboljšega, kar jih je kdaj jedel. Jirovo pot do tega, da bi postal najboljši kuhar sušija na svetu, je vodil en sam cilj: izdelati popoln kos sušija. Ni se gnal za slavo ali si prizadeval ustvariti suši imperij; osredotočil se je izključno na svojo obrt… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Pixabay