Odkrivanje prikrite uporabe orodij umetne inteligence na delovnem mestu

Odkrivanje prikrite uporabe orodij umetne inteligence na delovnem mestu

Zaradi storitve ChatGPT podjetja OpenAI, ki je bila uvedena novembra 2022, so podjetja začela pozorno spremljati njeno uporabo na delovnem mestu.

Podjetja se bojijo kršitev varnosti podatkov, ki ne izhajajo le iz nenamerne obogatitve algoritmov OpenAI z zaupnimi informacijami. Grožnjo vidijo tudi v morebitnem razkritju poslovnih skrivnosti zaradi poizvedb tekmecev. Temu mnenju pritrjuje tudi Simon Johnson, ki vodi skupino za globalno ekonomijo in upravljanje na šoli MIT Sloan School of Management v Massachusettsu v Združenih državah Amerike.

Kljub tem pomislekom so številni zaposleni tehnologijo sprejeli in se nanjo zanesli zaradi njene priročnosti.

Bryan Hancock, partner v podjetju McKinsey & Co. v Washingtonu, D.C., ugotavlja, da ChatGPT deluje kot praktično orodje za združevanje vsebin. Pospešuje pripravo začetnih osnutkov zapletenih pravilnikov podjetja. Poleg tega pomaga pri upravljanju tehničnih in rutinskih nalog, s čimer zmanjšuje kognitivno breme in sprošča čas v poklicnih urnikih.

Svetovalec za upravljanje Matt iz Berlina je bil eden od prvih uporabnikov ChatGPT v svojem podjetju. Ugotovil je, da je klepetalni robot bistveno izboljšal učinkovitost, in ga primerjal z “goljufivo kodo za videoigre”. Odgovoril je na zapleteno vprašanje iz njegove doktorske disertacije, ki bi običajno zahtevalo specialistično znanje, kar je pomenilo pomembno spremembo pri njegovem delu.

ChatGPT je Mattu in njegovemu sodelavcu omogočil, da sta pospešila svoje znanstvene raziskave in zbiranje virov. Poleg tega je olajšala pripravo podrobnih predstavitev za stranke. To orodje je znatno povečalo njuno produktivnost v zahtevnem delovnem okolju. ChatGPT sta uporabljala diskretno, predvsem ob dnevih, ko sta delala od doma.

Njuna nova učinkovitost ni ostala neopažena. “Naš rezultat je bil bistveno hitrejši, kar je presenetilo naše sodelavce. Vodja je to opazil in pohvalil našo učinkovitost pri višjem vodstvu,” se spominja Matt in poudarja strateško prednost, ki sta jo pridobila z uporabo ChatGPT.

Prikrita uporaba orodij umetne inteligence na delovnem mestu

Nekateri zaposleni kljub različnim stopnjam prepovedi ali neodobravanja pri delu še naprej na skrivaj uporabljajo generativna orodja umetne inteligence. V študiji, ki jo je februarja 2023 izvedla družba Fishbowl, je bilo anketiranih 5.067 strokovnjakov, ki v svoj delovni proces vključujejo umetno inteligenco. Med njimi jih je kar 68 odstotkov priznalo, da te integracije niso razkrili svojim nadrejenim.

Brez uveljavljenih norm za UI na delovnem mestu lahko zaposleni skrivajo uporabo UI, da bi se izognili videzu nesposobnosti, kot pojasnjuje Johnson. Zaposleni zato sodelujejo v forumih in skupnostih, vključno s platformami, kot je Reddit, kjer izmenjujejo strategije za prikrito uporabo umetne inteligence. Te strategije segajo od tehničnih izvedb do bolj temeljnih pristopov. Tako lahko na primer ChatGPT vključijo v navidezno uradno aplikacijo. Druga možnost je uporaba bolj osnovnih metod. Primeri slednjih vključujejo uporabo zaslona za zasebnost ali uporabo UI v osebni napravi.

Avgusta 2023 je raziskava družbe BlackBerry razkrila, da od 2.000 globalnih vodij IT 75 odstotkov razmišlja o prepovedi generativnih instrumentov umetne inteligence, kot je ChatGPT, ali pa jih je začelo uporabljati. Poleg tega jih 61 % meni, da so te omejitve trajne ali neomejene. Hancock svari pred morebitno kontraproduktivnostjo takšnih prepovedi. Te lahko izzovejo nezadovoljstvo zaposlenih in večjo fluktuacijo, če omejijo dostop do orodij, ki postajajo ključnega pomena. To je še posebej verjetno, če ni izrecnih politik ali načrtov za morebitno izvajanje.

Matthew je na primer prešel na uporabo Perplexity, generativne umetne inteligence, podobne ChatGPT. Ta sistem omogoča posodobitve v realnem času in navaja vire, kar je po njegovem mnenju koristno za njegove predstavitve. Zaveda se tveganj, povezanih s to metodo, vendar jo kljub temu pogosto uporablja pri svojih poklicnih prizadevanjih. Ceni konkurenčno prednost, ki mu jo zagotavlja. Zato sprejema previdnostne ukrepe, vključno z zmanjšanjem svetlosti zaslona svojega prenosnika, da bi ohranil svojo tajno prednost.

Vir foto: Pexels Biznis24