Odločanje o prepovedi prodaje vozil z motorji na notranje zgorevanje EU preložila na nedoločen čas

ByA.K.

7. marca, 2023 ,

Odločanje o prepovedi prodaje vozil z motorji na notranje zgorevanje EU preložila na nedoločen čas

Ali bo Evropska unija po letu 2035 prepovedala prodajo novih vozil z motorji na notranje zgorevanje ali ne, še ni znano. Dokončna potrditev, predvidena za jutri, ki bi morala biti zgolj formalnost, je odložena na nedoločen datum.

Odgovora, kako rešiti zagato, v Evropski komisiji še nimajo. Beseda o tej temi je tekla tudi na včerajšnjem srečanju med predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen z nemško vlado.

Ukrep o prepovedi avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z dizelskimi ali bencinskimi motorji sodi v sklop evropskega podnebnega svežnja “Pripravljeni na 55”, s katerim se je sedemindvajseterica zavezala k podnebni nevtralnosti do leta 2055.

Države članice in evropski parlament so dogovor dosegli oktobra lani, parlament ga je potrdil sredi februarja. Zdaj pa se je pojavil zastoj.

Nemčija od Evropske komisije zahteva jasen predlog, po katerem bo mogoče v novih vozilih z motorji na notranje zgorevanje tudi po letu 2035 uporabljati sintetična goriva, pridobljena z obnovljivimi viri energije. 

“Kakšno perspektivo imajo vozila na sintetična goriva po letu 2035? Ne gre za nesoglasja, gre samo za vprašanje, kako naprej. In to vprašanje ni nerešljivo, ne kar se tiče nemške vlade, ne kar se tiče Evropske komisije,” je po srečanju s predsednico Ursulo von der Leyen povedal nemški kancler Olaf Scholz.

Poleg Italije in Nemčije imata do te uredbe zadržke tudi Poljska in Bolgarija. Če bi se Nemčija vzdržala, Italija pa bi bila proti, v Svetu ne bi bilo dovolj glasov za kvalificirano večino. Odločitev v Svetu je lahko sprejeta, če zanjo glasuje najmanj 15 od 27 držav članic, ki imajo najmanj 65 odstotkov prebivalcev EU.

Odločitve ni treba sprejeti v nekaj dneh

Nemški prometni minister Volker Wissing je dejal, da je glede zadeve optimističen, da se bo vprašanje razrešilo, a je v isti sapi dodal, da odločitve ni treba sprejeti v nekaj dneh.

Ob robu seje nemške vlade je Wissing dejal, da se strinja z Von der Leyen, da je treba uresničiti EU-jeve cilje glede okolja in da je vprašanje, kako integrirati odprto do tehnologije v predloge Evropske komisije. Wissing si prizadeva, da bo mogoče v novih vozilih z motorji na notranje zgorevanje tudi po letu 2035 uporabljati sintetična goriva, pridobljena z obnovljivimi viri energije.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

EPP poziva: Glasujte proti prepovedi vozil z notranjim izgorevanjem

Predstavniški klub Evropske ljudske stranke (EPP) je države članice pozval, naj glasujejo proti prepovedi vozil z motorji z notranjim izgorevanjem po letu 2035. Države članice so se odločile preložiti končno odločitev o uvedbi prepovedi vozil z motorji z notranjim zgorevanjem po letu 2035, je sporočilo švedsko predsedstvo… več tukaj.