Odločba o plačah sodnikov že 117 dni brez napredka

Foto: Freepik

Odločba o plačah sodnikov že 117 dni brez napredka

Ustavna odločba, ki narekuje prilagoditev plač sodnikov, kljub številnim opozorilom in iztekom rokov že 117 dni ostaja neizpolnjena. Premier Robert Golob in njegova vlada niso uspeli pripraviti obljubljenega osnutka intervencijskega zakona, ki bi izboljšal razmere. Od zadnjega sestanka predsednika vlade Roberta Goloba s pravosodnimi funkcionarji, ki je potekal 5. aprila, ni bilo nobenega napredka. Po poročilih so predlog zakona, ki predvideva zvišanje plač do tri plačne razrede od 1. januarja 2025, a ne za vse sodnike, obe pogajalski skupini zavrnili.

Predsednica Sodniškega društva Vesna Bergant Rakočevič je poudarila, da so možnosti za izvršitev ustavne odločbe različne: “Ustavno sodišče je zelo decidirano povedalo, v čem je prikrajšanje, ki je tako ogromno, da je neustavno.” Skoraj 400 sodnikov je izrazilo nameravanje za tožbe proti državi, s ciljem pridobitve razlike v plačah za zadnje tri do pet let. Državno odvetništvo, ki še ni nakazalo možnosti za poravnave, bo odločilo o naslednjih korakih.

Ustavno sodišče trenutno obravnava predlog Sodnega sveta, da samo določi metodologijo izvršitve svoje odločbe. Sodni svet predlaga, da se vsem sodnikom do dokončne ureditve plač, začasno izplačuje 1071 evrov bruto dodatka.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je omenila, da je urejanje sodniških plač v rokah predsednika vlade: “Predsednik vlade se je sešel s predstavniki sodstva, s predstavniki tožilcev. Tam postopki potekajo, zato bi bilo preuranjeno, da jaz komuniciram. Za podatke se je treba obrniti na kabinet predsednika vlade.”

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik