Odločitev sodišča bi lahko zapletla gradnjo kanala C0

Zoran Janković [Foto: Zajem zaslona]

Odločitev sodišča bi lahko zapletla gradnjo kanala C0

Sodišče v Ljubljani je  odločilo, da lahko ena od lastnic zemljišč ob trasi kanala C0 postane stranka v postopku. Odločitev sodišča pa lahko znatno zakomplicira pridobivanje uporabnega dovoljenja za dokončanje projekta. Ob tem Mestna občina Ljubljana (MOL) pod vodstvom župana Zorana Jankovića naleti na dodatne ovire, saj mora pridobiti zemljišča v bližini hipodroma Stožice.

Župan Zoran Janković se sooča tudi z zasebno tožbo, in sicer zaradi obrekovanja, ki jo je proti njemu in njegovemu sinu vložil Uroš Jernejc, eden od lastnikov zemljišča ob hipodromu. Tožba izhaja iz izjav v posnetku, v katerem Jernejc župana obtožuje korupcije iz leta 2008 pri gradnji športnega objekta v Stžicah. “To, kar on razlaga, je bilo leta 2008. 16 let je potreboval, da se spomni, da sem jaz zahteval koruptivno dejanje od njega,” je v odzivu povedal Janković.

Delo po navodilih župana?

Omenjeni posnetek je pridobila preiskovalna komisija Državnega zbora (DZ) o kanalu C0. Jernejc naj bi ga skrivoma posnel med obiskom Špele Mazej, uslužbenke oddelka za razpolaganje z nepremičninami MOL. Preiskovalni komisiji očitajo, da je Mazejeva delovala po navodilih župana. “Če se je nekomu uspelo dogovoriti z 200 lastniki, a potrebuje navodila? Mi bomo prej ali slej prišli do gradbenega dovoljenja,” je dodal Janković.

Za dokončanje kanala C0 manjka še 130 metrov pri hipodromu Stožice, kjer je prav Jernejc eden od lastnikov. V primeru, da se ne bo uspelo dogovoriti o odkupu zemljišča, bo MOL verjetno vložila zahtevo za razlastitev. To bi lahko znatno podaljšalo gradnjo kanala. Poleg tega je sodišče nedavno ugodilo eni od lastnic zemljišč na trasi kanala, da postane stranka v postopku.

“Kaj bo ministrstvo odločilo, ne znam povedati, se bo videlo. Mi se bomo po tem ravnali. Potem ko dobimo neko odločbo, imamo tudi pot naše pritožbe na upravno sodišče, in potem se bo zgodilo to, kar bo sodišče odločilo,” je sklenil Janković. Če ministrstvo odloči v prid lastnici, se lahko pritoži na sklep Agencije RS za okolje (ARSO), ki je leta 2015 in 2016 odločila, da študija vplivov na okolje za kanal C0 ni potrebna.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona