O ukinjenem muzeju tokrat Janez Janša, Lojze Peterle, Jelko Kacin in Dimitrij Rupel

Predstavniki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) dajejo vladi čas do 10. februarja, naj znova premisli o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Sicer ji bodo nasprotovali z akcijskim načrtom v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in same osamosvojitve.

Tako je načrt opisal predsednik združenja Lojze Peterle. Pravi, da takšnega “oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile” še ni doživel.

Vlada je prejšnji teden sprejela sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Z njegovo ustanovitvijo naj bi se okrepilo raziskovanje  in predstavljanje sodobne zgodovine v Sloveniji, je napovedala vlada.

Oblastno lomastenje

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojze Peterle je dejal, da takšnega “oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile” še ni doživel. Peterle meni, da aktualna vlada z “nedržavotvorno, nepotrebno in škodljivo” odločitvijo kaže, kaj so njene prave namere.

“To odločitev jemljemo zelo resno. Jemljemo jo kot udarec slovenski državotvornosti in udarec po slovenski osamosvojitvi,” je dejal.

V VSO so se zato odločili, da dajo vladi čas še do 10. februarja, da prekliče svojo odločitev, sicer bodo začeli izvajati akcijski načrt v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in same osamosvojitve. “Ne bom govoril o podrobnostih, ima pa ta načrt več elementov, ne samo kakšnega zborovanja,” je opisal in več informacij napovedal po omenjenem datumu – če si vlada ne premisli.

Tudi nekdanji zunanji minister ter direktor Javne agencije za knjigo Dimitrij Rupel je krivdo za odločitev pripisal celotni vladi. Predvsem pa predsedniku vlade Robertu Golobu, ki je “za vlado odgovoren in hoče prevzeti zgodovino”. Meni, da je tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko z napovedjo združitve naredila “več, kot ji je dovoljeno” oziroma si je sama dovolila več kot ministri v preteklosti.

“Seveda ne gre za stroške in podvajanje, ampak za politični ukrep, ki se predstavlja kot ukrep zoper politizacijo,” meni.

Zgodovinski izbris

Nekdanji državni sekretar Jelko Kacin, ki je združitev dveh muzejev označil za “zgodovinski izbris in zgodovinsko napako”.

Kacin je poudaril, da ne govorimo o dejanju ene ministrice. Govorimo o dejanju celotne vlade, v katerem ne vidi razlike med koalicijskimi partnerji. “Tri stranke so hkrati pritisnile na tipko delete. To je nezrelo in politično nesprejemljivo, tako se pač ne dela. To ni demokratična država, saj vlada s svojim ravnanjem daje izredno slabe vzglede.”

Predsednik SDS Janez Janša je poudaril, da osamosvojitev ni bila zgolj podvig ene politične opcije, ampak enotnih Slovencev.

“Brez te enotnosti Slovenije danes ne bi bilo, in če si kakšen dogodek zasluži neko dostojno obeležitev, potem je to zagotovo dogodek, v katerem smo bili Slovenci enotni,” je dejal in poudaril, da v argumentacijo vlade o razlogih za svojo odločitev, ne verjame.

“Če bi šlo pri motivih vlade za bojazen, da bi muzej slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila neka druga vlada, enostransko prikazoval to obdobje, naj menjajo vodstvo. Itak so to naredili povsod drugod,” je opisal Janša. Dodal je, da bi vlada lahko tudi dopolnila akt o ustanovitvi muzeja, če meni, da je ta pomanjkljiv.

Tudi Janša meni, da ministrica za kulturo “ni dorasla svoji funkciji”, a gre v tem primeru za soglasno odločitev vlade. “S tem je zadeva preskočila na raven, kjer smo soočeni z dejstvom, da je vlada z vsemi svojimi pooblastili potegnila izdajalsko potezo.”

Muzej novejše zgodovine o “grobem nedopustnem posegu”

Na združevanje muzejev so se odzvali tudi zaposleni v Muzeju novejše zgodovine. Sporočili so, da so za odločitev vlade izvedeli iz medijev, pri čemer pa jih ni nihče obvestil oziroma se z njimi posvetoval o “nameri ukinjanja in združevanja obeh ustanov, o strokovnih izhodiščih, smislu in posledicah ukinjanja in združevanja”.

“Način ukinitve muzeja razumemo kot grob, za demokratično družbo nedopusten poseg v avtonomijo javnega zavoda,” so zapisali. Dodali so, da “se je s tem dejanjem pokazala oblastniška samovolja do zaposlenih in žaljiv odnos do ustanove, ki letos praznuje svojo 75-letnico obstoja”.

Sporočili so še, da so na ministrstvo za kulturo naslovili pismo, v katerem so pozvali “k obojestranski komunikaciji”, saj da je trenutni način v njihovo delovno okolje vnesel “precejšnje nelagodje, povezano z nadaljevanjem projektov, razstav, obstankom delovnih mest in podobno”.

Interpelacija

Predsednik SDS Janša je danes poudaril, da bi bila interpelacija zoper ministrico dovolj močan odziv v času, ko je obstajal le predlog ministrstva. “Zdaj je sklep vlade in gre za neko drugo realnost,” je dejal.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je že napovedala, da bodo v primeru interpelacije znova pojasnili argumente ter prepričali tudi tiste, ki dvomijo o korektnosti odločitve.

Muzej slovenske osamosvojitve je marca 2021 ustanovila Janševa vlada. Že pred ustanovitvijo ga je v javnem pismu problematiziralo več institucij in skoraj 200 posameznikov.

vir Foto: SDS Twitter

Ne spreglejte…

NSi zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko pripravlja interpelacijo

V NSi-ju so po odločitvi vlade o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije začeli pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Menijo, da je omenjena odločitev vlade “korak v napačno smer”.

V poslanski skupini NSi-ja so kot razlog za interpelacijo, ki jo bodo po načrtih pripravili v prihodnjih tednih, navedli ukinitev samostojnosti Muzeja slovenske osamosvojitve, čemur ostro nasprotujejo. Poudarili so, da osamosvojitev Slovenije razumejo kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini in zavesti naroda zasluži posebno mesto… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Odločno o ukinjenem muzeju slovenske osamosvojitve tudi predstavniki VSO”

Komentar: