Odpis kazni le za izbrane antijanša aktiviste? Notranje ministrstvo oziroma nova ministrica Tatjana Bobnar je napovedala umik soglasja za tožbe proti aktivistom, ki so v času covidnih omejitev protestirali proti prejšnji Janševi vladi. Ministrica Švarc Pipan pa pravi, ne vsepovprek.

Medtem, ko eden glavnih obrazov petkovih kolesarskih protestov Jaša Jenull še vedno prejema kazni, na državnem odvetništvu pričakujejo konkretnejše usmeritve. Nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan pravi, da država že spisanih kazni ne bo oproščala in vračala vsepovprek.

“Prosimo tukaj v tem primeru za nekolikšno potrpežljivost. Mi bomo pripravili sistem in načrt v najkrajšem možnem roku, ampak moramo ga pripraviti dosledno in dovolj kritično-analitično, da ne bomo v postopku naredili napak, ki bi zadevo zakomplicirali.”

Dominika Švarc Pipan

Zdaj je na potezi državno odvetništvo, kjer pa od nove politične garniture neuradno potrebujejo bolj konkretna pravna navodila, kako odslej ravnati s postopki. Tožbe lahko do glavne obravnave na sodišču, ki jih še ni bilo, postopkovno umaknejo. Pri čemer pa želi država ločevati med kaznimi zaradi političnega aktivizma in primeri kaznivega huliganstva.

“Ob tem bi želela opozoriti, da ne bo prevelikih pričakovanj oziroma v nekaterih primerih tudi razburjenja javnosti, da ne bomo kar vsepovprek ustavljali teh postopkov in vračali glob,” glede prekrškov dodaja ministrica Švarc Pipan. Tožba države je ločena zadeva.

Vir: 24ur.com

Foto: Družabna omrežja

By A.K.

Komentar: