Odprto pismo: Žalosten, prizadet in razočaran sem …

ByUredništvo

9. januarja, 2023
Dr.Janez Juhant, teolog in filozof (Foto: Nova24TV).

Odprto pismo predsedniku Vlade Republike Slovenije

Spoštovani gospod premier dr. Robert Golob!

Žalosten, prizadet in razočaran sem nad vlado, ki jo vodite in ima v njej glavno besedo Gibanje Svoboda, ker ste odredili, da naj se šef bivše Udbe, po kriterijih evropskega demokratičnega parlamenta zločinske organizacije, pokoplje z državniškimi častmi demokratične Slovenije.

Po tej Vaši odredbi je človeku, ki je bil med vodilnimi v prejšnjem režimu, ki je zatiral in ubijal ljudi, morala izkazati poslednjo čast osamosvojitvena vojska, ki se je borila zoper tako zatiranje.

Veliko pripadnikov te osamosvojitvene vojske je v tem boju izgubilo življenje. 

Vsakemu človeku pripada dostojen pokop in grob, kjer bo našel svoj mir in pokoj, a simboli demokratične države ne morejo niti ne bi smeli pokrivati zločinskega ravnanja. 

Obenem Vas tudi sprašujem, gospod premier, kdaj boste odredili, da v Ljubljani dostojno pokopljemo žrtve režima, ki ga je sooblikoval in vodil z državnimi častmi pokopani?

Med vojno in po njej zunajsodno pomorjeni Romi, pripadniki domobranske vojske, Slovenske narodne vojske, Jugoslovanske kraljeve vojske v domovini, Tigrovcev, partizanske vojske, pripadniki posameznih odporniških gibanj, civilisti, med njimi tudi otroci in ženske, z njimi pa vsi svobodoljubni državljanke in državljani te države čakajo oz. čakamo na to odločitev.

Kako bo Slovenija oprala to vnebovpijoče nasprotje in kakšno podobo Slovenije kažete mednarodni demokratični javnosti s tem protislovjem?

In končno: kako se opravičujete pred svojo človeško vestjo, kako branite dostojanstvo in svobodo, na kar se sklicujte, če s svojimi odločitvami ne odpravljate tega protislovja?

Zaslužni prof. dr. Janez Juhant, Sora, 9. januarja 2023

Predsednik društva Združeni ob Lipi sprave