Odpustili ravnateljico, ker je dijakom pokazala Michelangelovo skulpturo

ByAna Koren

25. marca, 2023 ,

Odpustili ravnateljico, ker je dijakom pokazala Michelangelovo skulpturo

Odpustili ravnateljico, ker je dijakom pokazala Michelangelovo skulpturo. Ravnateljica šole v Tallahasseeju na Floridi je bila po pritožbah staršev zaradi lekcije o Michelangelovi marmorni mojstrovini David, ki jo je eden od staršev označil za “pornografsko”, odpuščena.

Zdaj že nekdanja ravnateljica Hope Carrasquilla je za Huffington Post povedala, da zaradi “niza nesporazumov” običajno pismo, ki bi starše učencev klasične šole Tallahassee obvestilo o tej značilnosti učnega načrta umetnostne zgodovine za šesti razred, ni bilo poslano.

Neka mati je bila “popolnoma razburjena. Meni, da njen otrok ne bi smel gledati” znamenite renesančne skulpture iz 16. stoletja, ki prikazuje lik iz knjige Samuela iz Stare zaveze.

Po poročanju Tallahassee Democrat je klasična šola Tallahassee, izgubila svojega tretjega ravnatelja od odprtja leta 2020. Carrasquilla je bila tam manj kot eno leto. Šolski “Model kurikuluma klasičnega izobraževanja” je na Floridi vse bolj priljubljen pedagoški model. Zagovarja namreč vrnitev k temeljnim načelom zahodne civilizacije. 

“Guverner za izobraževanje”

Šola je povezana s kolidžom Hillsdale. To je konservativna krščanska ustanova, ki se s širitvijo čarterskih šol z zbiranjem sredstev in njihovim ustanavljanjem skuša “boriti proti levičarskim akademikom”

“Vsake toliko imaš starše, ki se razburjajo zaradi renesančne umetnosti,” je dejala Carrasquilla.

Odpustitev Carrasquille se je zgodila na vrhuncu konservativne izobraževalne zakonodaje na Floridi in v ZDA. Guverner Floride Ron DeSantis, imenovan “guverner izobraževanja” zaradi svojih prizadevanj za preoblikovanje državnega šolskega sistema, je napadel srednješolski napredni študij afroameriške zgodovine kot obliko “prebujene indoktrinacije”. Guverner je podpisal zakonodajo, ki prepoveduje transspolne športnike in prepovedal več kot 40 odstotkov učbenikov matematike, ki jih založniki pošljejo v pregled.

Sprejel je tudi zakon o starševskih pravicah v izobraževanju, ki prepoveduje kakršno koli razpravo o spolnosti in spolu v vrtcu in prvih treh razredih osnovne šole. Prav tako je sprejel je zakon, ki dovoljuje, da so učitelji v šoli oboroženi. Guverner je sprožil tudi zakon Stop WOKE, katerega cilj je preprečiti “diskriminacija na delovnem mestu in v javnih šolah”. 

vir Foto: Wikipedia