Odsek hitre ceste med Velenjem in Slovenj Gradcem naj bi bil odprt do junija 2028

Cesta [Foto: Pexels]

Odsek hitre ceste med Velenjem in Slovenj Gradcem naj bi bil odprt do junija 2028

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je napovedala, da cilj za odprtje odseka hitre ceste med Velenjem in Slovenj Gradcem ostaja junij 2028. Časovnice trase od Slovenj Gradca do avstrijske meje ni želela komentirati. Na Prevaljah je potekal delovni sestanek, kjer so se zbrali ministrica Bratuškova, predstavniki DARS-a ter ministrstva za naravne vire in prostor, da bi razpravljali o poteku gradnje tretje razvojne osi.

“Vesela sem, da lahko rečem, da cilj gradnje odseka od Velenja do Slovenj Gradca ostaja junij 2028. Potek gradnje budno spremljamo, saj se pri velikih projektih vedno najdejo izzivi. Ampak se jih ne bojimo,” je izjavila Bratuškova ob odprtju nove kolesarske povezave v Paki pri Velenju.

Po njenih besedah se premiki dogajajo tudi na drugem delu trase, torej od Slovenj Gradca proti avstrijski meji, kjer so sredi postopkov za sprejetje državnih prostorskih načrtov. Bratuškova je poudarila, da ta opravila terjajo svoj čas, zato ni želela ugibati o morebitni časovnici začetka gradnje in dokončanja projekta.

Prevaljski župan Matic Tasič je za Slovensko tiskovno agencijo po sestanku potrdil, da so razpravljali o dosedanjem poteku pridobivanja gradbenih dovoljenj na odsekih med Šentrupertom in Velenjem ter med Velenjem in Slovenj Gradcem. Predstavniki Darsa so predstavili posamezne odseke in kot rok za začetek vožnje po severnem delu tretje razvojne osi navedli leto 2028.

Zamude

Na sestanku so govorili tudi o postopkih sprejemanja državnih prostorskih načrtov (DPN) med Slovenj Gradcem in Otiškim Vrhom ter med Otiškim Vrhom in Holmcem. “Tukaj prihaja do določenih zamud, saj bi moral biti prvi dokument sprejet že lani, a je bilo treba po poplavah upoštevati nove okoliščine,” je dejal Tasič.

Po njegovih besedah velja zaveza, da bi prvi DPN razgrnili predvidoma junija, sprejeli pa v prvi polovici naslednjega leta, medtem ko bi drugega sprejeli nekje do konca leta 2025. To bo osnova za poznejše projektiranje in izvedbo obeh štiripasovnih odsekov. Časovnica izvedbe bo natančneje znana po sprejetju DPN-ja, je še dodal župan Prevalj.

“Na današnjem sestanku ni bilo kakšnih posebnih presenečenj, seveda pa mi vselej poudarjamo, da smo zadovoljni s tem, da se stvari premikajo. Jasno pa je, da je za nas vse veliko prepočasi. Veseli smo, da roki za gradnjo prvih dveh odsekov niso vprašljivi,” je dodal Tasič.

Poleg tega so na sestanku govorili tudi o vzdrževanju obstoječih državnih cest, ki so po lanskih poplavah v še slabšem stanju. Omenili so predvsem cesto med Črno in Ravnami na Koroškem, kjer so od državnih predstavnikov prejeli obljubo, da bodo obnove pospešili, kolikor se le da.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels