Odstavili duhovnika, ki je papeža označil za uzurpatorja

ByA.K.

3. januarja, 2024
Papež Frančišek Foto: Zajem zaslonaPapež Frančišek Foto: zajem zaslona

Odstavili duhovnika, ki je papeža označil za uzurpatorja

Italijanski duhovnik, Ramon Guidetti, je bil nenadoma odstavljen s svojega mesta po tem, ko je v svoji novoletni pridigi ostro kritiziral papeža Frančiška in ga označil za “uzurpatorja”. Govor, ki je potekal v cerkvi svetega Ranierija v Guasticceju, toskanski provinci Livorno, je bil prirejen v čast prvi obletnici smrti Frančiškovega predhodnika, Benedikta XVI.

Duhovnik Guidetti je argentinskega papeža imenoval “gospod Bergoglio” in ga nato označil za “jezuitskega prostozidarja, povezanega s svetovnimi silami, ki se je uzurpiral proti pravemu papežu”. Nadaljeval je s kritiko Frančiška, ga označil za “brezizrazenega”. Primerjal ga je tudi z “dobrim Benediktom”.

Po Guidettijevem govoru je škof Simone Giusti iz Livorna izdal uradni dekret. Giusti v dekretu trdi, da je duhovnik “javno izvedel dejanje razkolniške narave” in ga odstavil s službe župnika v cerkvi svetega Ranierija v Guasticceju.

Duhovnik Guidetti, ki je že prej znan po svojih kritičnih izjavah proti papežu Frančišku, je izrazil ponos, da so ga izobčili iz cerkvene službe. V izjavi za Radio Domina Nostra je dejal: “To je zame znak ponosa, da sem zunaj te cerkve, ki predstavlja tiranijo.” Dodal je tudi, da se počuti miren v svoji odločitvi.

Kritika papeža Frančiška in odstavitev duhovnika Guidettija iz službe sta sprožili burne reakcije v katoliški skupnosti, ki je razdeljena zaradi različnih pogledov na papeževo vodenje Cerkve.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24