Odstop Andreja Trčka: Kriza vodstva RTV Slovenija se nadaljuje

ByMiha Kovač

17. junija, 2024 ,
Vhod v RTV Slovenija [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Odstop Andreja Trčka: Kriza vodstva RTV Slovenija se nadaljuje

Član uprave RTV Slovenija Andrej Trček je v svoji odstopni izjavi sporočil: “Sporočam, da odstopam z mesta člana Uprave RTV Slovenija.” Trček je tako tretji član uprave, ki je v zadnjem času odstopil, saj sta pred njim odstopila že Simon Kardum in predsednik uprave Zvezdan Martić.

“Odločitev sem sprejel po tehtnem premisleku iz osebnih razlogov. V obdobju, ki sem ga preživel na tem položaju, sem si prizadeval delovati v najboljšem interesu zavoda in javnosti. Članom uprave, zaposlenim in vsem, s katerimi sem sodeloval, se zahvaljujem za podporo, vztrajnost in predanost. Verjamem, da bo nova vodstvena ekipa s svojo energijo in svežimi idejami uspešno nadaljevala naše delo,” je zapisal Trček v odstopni izjavi.

Po odstopu predsednika uprave Martića trenutno upravo kot vršilka dolžnosti vodi Natalija Gorščak. V upravi pa je poleg nje po Trčkovem odstopu le še delavski direktor Franci Pavšer. Ker zakon zahteva, da so v upravi vsaj trije člani, bo Svet RTV Slovenija z razrešitvijo Trčka počakal do trenutka, ko bodo lahko imenovali novega člana uprave kot vršilca dolžnosti.

Odziv Forbicija

Predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici je v odzivu za MMC pojasnil: “Tudi Andrej Trček je odstopil iz osebnih razlogov. Rekel bi, da uprava razpada. Trček bo naloge člana uprave opravljal neprekinjeno do svoje razrešitve na seji Sveta RTV SLO, svet pa bo v tem času in tudi po posvetovanju z vršilko dolžnosti predsednika uprave poiskal vršilca dolžnosti člana uprave, morda celo dva vršilca dolžnosti člana uprave.”

Forbici je še dodal, da bo svet moral imenovati vsaj enega vršilca dolžnosti člana uprave, da bo uprava lahko sklepčna in zakonito odločala. “To pomeni, da Trček ne bo razrešen do trenutka, ko bomo lahko takoj po njegovi razrešitvi imenovali v. d.-ja člana uprave,” je pojasnil.

Svet RTV SLO bo glede konstituiranja nove uprave s polnimi pooblastili odločal na seji 26. junija. Forbici je napovedal, da bi lahko z začetkom septembra imeli upravo s polnimi pooblastili.

[Vir: MMC RTV SLO]; Porta24; Foto: Portal24/Edvard Kadič