Odstopil je Jaroslav Kaczinsky. S položaja v vladi je odstopil vodja poljske vladajoče stranke Pravo in pravičnost (PiS) in podpredsednik vlade Jaroslaw Kaczynski.

“Trenutno nisem v vladi. Premierju sem že vložil predlog in je bil odobren. Kolikor vem, ga je podpisal tudi predsednik.”

Jaroslaw Kaczynski.

Kaczynski je bil tudi vodja vladnega odbora za nacionalno varnost in obrambo zamenjal ga bo minister za nacionalno obrambo Mariusz Blaszczak. Kaczynski je že prej nakazal, da želi odstopiti z vladnih funkcij. Osredotočiti se želi na priprave vladajoče stranke na parlamentarne volitve, ki bodo prihodnje leto.

“Odločil sem se, da se moram osredotočiti na stvari, ki so za prihodnost Poljske najpomembnejše. Ne precenjujem svoje vloge, ampak stranka mora ponovno pridobiti moč. Najpomembnejši čas za vsako politično stranko na svetu se približuje.”

Jaroslaw Kaczynski.

Stranka PiS je na oblasti od konca leta 2015. Kaczynski se je vladi pridružil oktobra 2020. Delal naj bi na predlogu zakona o nacionalni obrambi. Politični analitiki pa pravijo, da naj bi njegova prisotnost v vladi konflikte med člani vladajoče koalicije omejila.

By A.K.

Dodaj odgovor