Odstopil poljski škof obtožen malomarne obravnave spolne zlorabe otrok

Foto: Freepik

Odstopil poljski škof obtožen malomarne obravnave spolne zlorabe otrok

Papež Frančišek je sprejel odstop škofa Andrzeja Dziube iz škofije Lowicz na Poljskem, ker je malomarno obravnaval primere duhovniške spolne zlorabe mladoletnikov, je sporočila apostolska nunciatura na Poljskem. Odločitev so sprejeli v luči nedavnih razkritij, ki so pokazala, da škof Dziuba ni ukrepal proti duhovniku obtoženemu zlorabe 14-letnega dečka.

Lokalni mediji so razkrili, da škof Dziuba ni prijavil policiji primera duhovnika iz svoje škofije, ki je zlorabil mladoletnika. Ta malomarnost je povzročila kritike in pozive k odgovornosti znotraj cerkvenih vrst. Apostolska nunciatura je v izjavi navedla, da so bili “opazne težave pri upravljanju škofije, zlasti malomarnost pri obravnavi primerov duhovniške spolne zlorabe mladoletnikov”.

Odstop škofa Dziube ni osamljen primer. Pred manj kot mesecem dni je papež Frančišek sprejel odstop poljskega nadškofa, obtoženega ignoriranja primerov zlorab otrok, kar je bilo razkrito v dokumentarcu iz leta 2021. Poljska, ki velja za eno izmed najbolj predanih katoliških držav v Evropi, se sooča z nizom škandalov, povezanih z zlorabami otrok. Cerkev je pred dvema letoma priznala, da je med letoma 2018 in 2020 prejela 368 prijav zlorab.

Škofija Lowicz je na svoji spletni strani objavila, da Dziuba odhaja v pokoj, “sledi odločitvi papeža Frančiška, ki je brez pojasnil sprejel njegov odstop”. To dejanje odpira vprašanja o ukrepanju cerkve proti članom, obtoženim zlorab, in poudarja potrebo po večji preglednosti in odgovornosti znotraj katoliške cerkve.

Primer odstopa škofa Dziube in nedavni odstopi drugih visokih cerkvenih uradnikov na Poljskem kažejo na nujnost večje transparentnosti in odgovornosti znotraj katoliške cerkve pri obravnavanju občutljivih primerov spolne zlorabe.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik