Odstopila francoska premierka Borne: Macron išče naslednika

Francoska premierka Elisabeth Borne je v ponedeljek odstopila s svoje funkcije, z odstopom je odprla pot za oblikovanje nove vlade v času, ko predsednik Emmanuel Macron išče nov zagon pred volitvami v Evropski parlament in poletnimi olimpijskimi igrami v Parizu. Macron ni takoj razkril, kdo bo nasledil Borne na mestu premierja. Iz predsedniške so sicer palače sporočili, da bo naslednik na položaju skupaj s preostalo vlado, dokler ne bo oblikovana nova vlada.

Odstop premierke Borne prihaja po letu politične nestabilnosti, ki jo je sprožila njena kontroverzna reforma državnega pokojninskega sistema in zakonov o priseljevanju. Čeprav odstop ne nujno napoveduje spremembo politične usmeritve, kaže na Macronovo željo, da se osredotoči na nove prednostne naloge, kot je doseganje polne zaposlenosti, ter preseganje napetosti, ki so izvirale iz prejšnjih reform.

V izjavi ob odstopu je Borne zapisala, da sta se z Macronom na zadnjem srečanju strinjala, da je “bolj kot kdaj koli prej potrebno nadaljevati z reformami”.

Evropske volitve

Predvidene volitve v Evropski parlament junija 2024 kažejo, da bi evroskeptiki lahko dosegli rekordne zmage, saj naraščajoči življenjski stroški in težave pri obvladovanju migracijskih tokov povečujejo nezadovoljstvo javnosti. Javnomnenjske raziskave v Franciji kažejo, da Macronova stranka zaostaja za stranko Marine Le Pen, in sicer za približno osem do deset odstotnih točk.

Špekulacije o rekonstrukciji vlade so se širile že tedne, še posebej po sprejetju poostrenih pravil o priseljevanju v francoskem parlamentu, ki so razkrila razpoke v Macronovi sredinski večini.

Med možnimi kandidati za naslednika Borne so minister za izobraževanje Gabriel Attal, obrambni minister Sebastien Lecornu ter nekdanji kmetijski minister Julien Denormandie, finančni minister Bruno Le Maire in notranji minister Gerald Darmanin.

Ta poteza obeta turbulentne politične spremembe v Franciji, saj politični analitiki že napovedujejo boj za nasledstvo na predsedniških volitvah leta 2027. Glede na trenutno politično okolje pa bi lahko tudi Marine Le Pen pridobila moč in postala resna konkurenca na prihodnjih volitvah.

vir; Foto: Wikimedia/Estonian Presidency; Portal24