Odvetnik: Nova komunikacijska strategija Roberta Goloba

Edvard Kadič [Foto: Polona Avanzo]


Odvetnik: Nova komunikacijska strategija dr. Roberta Goloba

V dobi, ko so socialna omrežja postala nova Agora, kjer se odloča o usodi narodov in kroji politična prihodnost, je dr. Robert Golob sprejel drzno in novatorsko komunikacijsko strategijo. Odslej bo svoje politične nagovore, namesto v marmornatih parlamentarnih dvoranah ali na strogih tiskovnih konferencah, delil raje v sproščenem vzdušju svojega Instagram profila. Javne debate in politične dvoboje pa bo prepustil tistim, ki poznajo retorično bojišče bolje kot kdorkoli drug, odvetnikom.

Poteza, ki se zdi skoraj kot oživitev duha antične Grčije, ko so bili filozofi zvezde dneva, je v sodobni Sloveniji pridobila nove obrise. Namesto da bi nas politiki nagovarjali z razpravami o etiki in vrlinah, se zdaj v ospredje prebijajo pravniški manevri in odvetniška retorika. V najnovejši epizodi oddaje Tarča, ki je bila na sporedu 21. marca 2024 na programu TV Slovenija, sta tako namesto tradicionalnih političnih figur nastopila kar dva od Golobovih odvetnikov, Zdolšek in Bandelj, ki sta z vso vnemo branila in zagovarjala stališča svojega klienta. Pravzaprav je bil edini politik v oddaji, namenjeni politični odgovornosti, le podpredsednik stranke SDS, Aleš Hojs.

Odvetniška zbornica prepoveduje

Ironično je, da Odvetniška zbornica prepoveduje svojim članom, da bi se promovirali ali kako drugače izstopali v javnosti z namenom pridobivanja strank. To posebej določa celo 22. člen Kodeksa odvetniške zbornice, ki skupaj z 12. členom istega kodeksa praktično prepove javne nastope. Povedano drugače, odvetniške retorične bravure in sofizmi sodijo v razpravne dvorane in ne na televizijo. Toda očitno, ko gre za obrambo političnih idej, ta pravila nekoliko popustijo. Odvetniki kar postanejo novi glasniki političnih strategij. V času golobizma postaja kršenje pravil tako vrlina in ne več akt prezira.

S tem, ko Golob pošilja svoje odvetnike v boj namesto sebe, ne moremo mimo vprašanja: Ali postajamo priče novi eri političnega komuniciranja, kjer bodo namesto izmenjave idej v ospredje stopile pravne bitke?

S tem, ko Golob pošilja svoje odvetnike v boj namesto sebe, ne moremo mimo vprašanja: Ali postajamo priče novi eri političnega komuniciranja, kjer bodo namesto izmenjave idej v ospredje stopile pravne bitke? Ali bodo družabna omrežja postala tudi arena, kjer se bodo odvijale največje politične drame in ne le prostor za deljenje fotografskih utrinkov in modnih trendov?

Ob tem se moramo vprašati, kaj to pomeni za prihodnost demokracije. Ko politiki raje nastopajo na Instagramu kot pa v živo pred svojimi volivci, ko se namesto odprtih razprav raje zatekajo k zastopanju preko odvetnikov, smo morda na poti, kjer bodo pravna izmikanja in retorični obrati zamenjali iskren dialog in dejansko soočanje s problemi.

Nova doba političnega teatra?

V tem novem svetu, kjer odvetniki postajajo obraz politike, družabna omrežja pa njeno prizorišče, se ne moremo izogniti občutku, da politika postaja vse bolj oddaljena od ljudi. Od svoje baze, prav tistih, ki naj bi jih zastopala. Ko se politični voditelji odločijo za varno zavetje socialnih medijev in pravniških dvobojev, kje to pušča navadnega državljana? Ali smo priča novi dobi političnega teatra, kjer so vloge razdeljene, igra pa se odvija daleč stran od oči javnosti?

Golobova “inovativna” strategija vsekakor odpira vrsto vprašanj in morda celo zastavlja temelje za novo paradigmo političnega komuniciranja. A pozor! Če se volivci ne bomo dovolj hitro začeli zavedati posledic takšnega pristopa, smo obsojeni na degradacijo. Sčasoma tudi na ukinitev neposredne volje volivcev. Podobno kot na sodišču, kjer brez odvetnika ne pridete več skozi sistem.

Edvard Kadič