Odvetnik o samoobrambi: Lažje te bom spravil iz zapora kot s pokopališča!

Glede nedavnega primera Saška Bogeskega, ki je v samoobrambi ubil vlomilca, se je odzval eden najbolj priznanih srbskih odvetnikov, Tomo Fila. V svoji izjavi je poudaril, da srbsko pravosodje še vedno težko opredeljuje, kaj točno predstavlja silobran. Po njegovem mnenju gre za dediščino iz časov komunizma, ko je bila zasebna lastnina pogosto postavljena v ozadje v primerjavi z življenjem posameznika.

Fila je izrazil zaskrbljenost glede pristopa tožilstva do oseb, ki so se branile pred napadalci. Meni, da so pravice napadalcev pogosto postavljene pred pravice žrtve. “Imamo problem iz časa komunizma razčistiti, kaj je silobran. Zasebna lastnina ne bi smela biti postavljena za življenje napadalca,” je povedal.

Lažje te bom spravil iz zapora kot s pokopališča!

“Imamo problem iz časa komunizma razčistiti, kaj je silobran. Takrat je prevladovala doktrina, da zasebna lastnina ne more biti pomembnejša od nikogaršnjega življenja. Nenehno je prisoten strah, da bo kdo zaradi nujne samoobrambe izpuščen.” Pogosto sem na poti, zato je žena sama doma. Pištolo sem hranil pri vratih in ji rekel: “Če kdo pride noter, streljaj in ne sprašuj, zakaj je vstopil. Lažje te bom spravil iz zapora kot s pokopališča!”, je takrat izjavil Fila.

Tomo Fila je prav tako izrazil potrebo po večji ozaveščenosti javnosti o pravicah do samoobrambe. Po njegovem mnenju bi moral biti vsakdo pripravljen braniti sebe in svojo lastnino. “Če nekdo vlomi v vaš dom, bi ga morali vprašati o njegovih namenih. Če napadalec prizna, da namerava storiti nasilje, bi se morali imeti pravico braniti,” je dejal Fila, s čimer je opozoril na absurdnost trenutnega pristopa k samoobrambi.

Ta izjava odmeva med številnimi državljani, ki se sprašujejo o svojih pravicah in kako najbolje zaščititi sebe in svoje bližnje v primeru nevarnosti.

vir

Foto: Pixabay

Portal24