Odziv Inšpekcije: V Sloveniji za zdaj ni zastrupitev s Coca-Colo in vodo Römerquelle

ByAna Koren

8. novembra, 2023 ,
coca-cola Foto_Portal24

Odziv Inšpekcije: V Sloveniji za zdaj ni zastrupitev s Coca-Colo in vodo Römerquelle

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pozorno spremljala odmevne primere zastrupitve, ki so se zgodili na Hrvaškem zaradi uživanja pijač Coca-Cola in römerquelle. Na novinarski konferenci, ki je potekala danes, je vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji, Nadja Škrk, sporočila, da v Sloveniji za zdaj ni zaznanih primerov takšnih zastrupitev.

Hrvaški primeri zastrupitve so vzbudili zaskrbljenost, zato je inšpekcija nemudoma stopila v stik z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) za zastrupitve. Po temeljiti preiskavi so ugotovili, da do včerajšnjega dne (torek) niso zaznali nobenih primerov zastrupitve s Coca-Colo ali römerquelle v Sloveniji.

Inšpekcija je nato vzpostavila stik s hrvaškimi kolegi, da bi pridobili več informacij o konkretnih pijačah, ki so bile umaknjene iz prodaje na Hrvaškem. “Za zdaj smo informacije dobili samo prek medijev,” je poudarila Nadja Škrk.

Na Hrvaškem so izdelki preventivno umaknjeni

Pred novinarsko konferenco je inšpekcija prejela obvestilo prek evropskega sistema za obveščanje, da so na Hrvaškem preventivno umaknjeni izdelki Coca-Cola Original Taste 500 ml v plastični embalaži (PET) in römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml v stekleni embalaži.

Inšpekcija je takoj vzpostavila telefonski stik s hrvaškim distributerjem Coca-Cole, ki oskrbuje tudi slovenski trg. Distributer je obljubil, da bodo v najkrajšem možnem času poslali informacije o tem, ali so iste serije pijač, ki so bile umaknjene na Hrvaškem, prisotne tudi v Sloveniji. Če se izkaže, da so te serije prisotne, bodo v Sloveniji izvedli preventivni umik teh izdelkov, je napovedala inšpektorica.

Nadja Škrk je izpostavila tri različne scenarije, kako bi lahko prišlo do vnosa kontaminantov v pijače. Prvi scenarij predstavlja kontaminacija v gostinskem lokalu, kjer se pijača polni, saj včasih gostinci v originalno embalažo nenamerno natočijo čistilo. Druga možnost je sabotaža, ki bi se lahko zgodila v lokalu, pri proizvajalcu pijače ali proizvajalcu embalaže. Tretja možnost pa so neustrezni postopki čiščenja pri proizvajalcu embalaže.

Hrvaške oblasti so obljubile, da bodo rezultati vzorčenja znani v prihodnjih dneh, in da bodo takoj obvestile slovenske oblasti o njihovih ugotovitvah. “Trenutno skrbi ni,” je sklenila Nadja Škrk, vendar pa inšpekcija ostaja budna in pripravljena ukrepati, če se bo situacija spremenila.

vir

Foto: Portal24