Odziv Mateja Tonina na “košarico” Anžeta Logarja

Predsedniku stranke Nova Slovenija Mateju Toninu se želja po združenju strank Nove Slovenije in Slovenske ljudske stranke (SLS) ter društvom Platforma sodelovanja, ki ga vodi poslanec SDS Anže Logar na evropskih volitvah prihodnje leto, se, kot kaže, ne bo uresničila. Logar je Toninovo ponudbo konec prejšnjega tedna zavrni. Prredsednik NSi je to Logarjevo košarico pospremil z besedami, da v NSi spoštujejo Logarjevo odločitev, da bo svojo politično pot nadaljeval v okviru stranke SDS.

Pred dobrim mesecem je Tonin pozval stranko SLS in društvo Platforma sodelovanja, ki ga vodi poslanec SDS in predsednik sveta te stranke Anže Logar, da bi na evropskih volitvah prihodnje leto nastopili s skupno kandidatno listo. Tonin je takrat povabilo pospremil z besedami, da prve javnomnenjske raziskave kažejo, da bi bila skupna lista za evropske volitve resna kandidatka za zmago. Z močno kandidatno listo, ki bi lahko dosegla dober rezultat, pa bi NSi dokazala, da Gibanje Svoboda in SDS nista edina večja oblikovalca politik v Sloveniji.

A pri želji in povabilu se je tudi ustavilo. Logarjeva Platforma sodelovanja je minuli četrtek na sestanku upravnega odbora soglasno zavrnila možnost skupne liste na evropskih volitvah. Anže Logar je Mateja Tonina o tem že obvestil.

Tonin spoštuje Logarjevo odločitev

Matej Tonin je vendarle stopil pred kamere in pokomentiral Logarjevo odločitev. Dejal je, da lahko zase in za NSi reče, da “spoštujejo odločitev Anžeta Logarja, da svojo politično pot nadaljuje v okviru stranke SDS”. Tonin je Logarju zaželel tudi vse dobro tudi na civilnodružbeni poti, ki naj bi jo začrtala njegova Platforma sodelovanja, navaja N1.

Dodal je, da je bila ponudba NSi iskrena in je šla v smeri nadaljnje krepitve slovenske desne sredine, saj si država “ne more privoščiti še enega mandata leve vlade”. Po mnenju prvaka NSi je bilo že od samega začetka ideje o skupni kandidatni listi za evropske volitve jasno, da temu leve in desne sile niso naklonjene. Skupna lista bi bila namreč resen kandidat za zmago na evropskih volitvah. “Tako pač je, politika je umetnost mogočega,” je še dodal Tonin.

Tonin se ni mogel izogniti niti vprašanju o morebitnem sodelovanju z omenjenimi strankami tudi po evropskih volitvah. “Evropske volitve so zgolj vmesna stopnja, ključne bodo državnozborske volitve leta 2026. Do takrat bi morala biti slovenska desna sredina okrepljena in prenovljena za prevzem oblasti,” je pojasnil predsednik NSi. Tonin računa na sodelovanje desnosredinskih strank tudi v prihodnje.

Po informacijah N1 v NSi sicer nad Toninovo idejo niso bili navdušeni, saj v SLS niso videli dovolj močne stranke, da bi lahko prispevala k dobremu rezultatu, prav tako pa niso bili optimistični, da bi se jim Logarjeva Platforma sodelovanja lahko pridružila.

Tonin je sicer idejo o skupnem nastopu NSi, SLS in Platforme sodelovanja pred dnevi javno utemeljil z besedami, da bi s tem nadaljevali prenovo slovenske desnice in začrtali pot prepričljivi alternativi, ki bi po prihodnjih državnozborskih volitvah omogočila oblikovanje trdne desnosredinske vlade.

Foto: STA

Portal24