Odziv Ukrajine na Putinov ukaz prekinitve ognja

ByAna Koren

6. januarja, 2023 , ,

Odziv Ukrajine na Putinov ukaz prekinitve ognja

Ukrajina se je odzvala na Putinov ukaz prekinitve ognja ruski vojski. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč ukazal prekinitev ognja v Ukrajini, ki bo trajala dan in pol. Premirje, so danes sporočili iz Kremlja, je odredil Putin, da bi obeležili božič, ki ga pravoslavni kristjani praznujejo v soboto… več tukaj.

Putin je ukazal prekinitev ognja med 12. uro 6. januarja in 24. uro 7. januarja. S tem je uslišal današnji poziv patriarha Kirila, ki je dejal:

“Jaz, patriarh moskovski in vse Rusije Kiril, pozivam vse strani, vpletene v medsebojni konflikt, da vzpostavijo božično premirje od 6. januarja od 12.00 po moskovskem času do 7. januarja do 12.00, da bi pravoslavci lahko obiskali cerkev, bogoslužja na božični večer in na božični dan.”

Na to odločitev se je odzval Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je zavrnil Putinov poziv k premirju. Spomnimo, Kremelj je pred tem sporočil, da je Putin svojemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju ukazal uvedbo 36-urne prekinitve ognja vzdolž celotne fronte v Ukrajini, ki bo trajala od jutri opoldne po lokalnem času do 7. januarja do polnoči.

“Ukrajina ni napadla tujega ozemlja, ampak Rusija”

“Najprej: Ukrajina ni napadala tujega ozemlja in ne ubija civilistov. To počne Ruska federacija. Ukrajina uničuje samo pripadnike okupatorske vojske na svojem ozemlju,” je Podoljak sporočil na Twitterju.

“In drugič: Rusija mora zapustiti okupirana ozemlja – šele takrat bomo imeli ‘začasno premirje’. Svojo hinavščino zadržite zase,” je dejal Podoljak.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Putin Erdoganu zagotavlja odprtost Rusije za dialog o Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je svojemu turškemu kolegu Recepu Tayyipu Erdoganu v četrtek v telefonskem pogovoru povedal o “destruktivni” vlogi, ki jo ima Zahod. Ta po njegovemUkrajino polni z orožjem in ji postavlja tarče, navaja Kremelj.

Voditelja sta “razpravljala” o situaciji okoli Ukrajine. Rusija je poudarila destruktivno vlogo zahodnih držav. Te po njenem Kijevpolnijo z orožjem in vojaško opremo, mu zagotavljajo operativne informacije in mu določajo tarče,” so sporočili iz Kremlja… več tukaj.