Odziv vlade na očitke iniciative Glas ljudstva

ByAna Koren

1. junija, 2023

Odziv vlade na očitke iniciative Glas ljudstva

Vlada se je odzvala na očitke iniciative Glas Ljudstva. Ob nastopu mandata je vlada Roberta Goloba določila dve glavni prioriteti: pripravo izhodne strategije za obvladovanje covida in reševanje energetske krize, so v odzivu uvodoma zapisali na vladi. Vlada se je soočila s posledicami epidemije, ki je v zdravstvu in družbi povzročila obsežno škodo, in s hitrim sprejemanjem ukrepov za blaženje visokega centra za reševanje energetske krize je preprečevala posledice vojne v Ukrajini, poudarjajo.

Potreba po temeljnih spremembah

Koalicijske stranke so že pred nastopom vlade prepoznale potrebo po temeljnih spremembah na področju zdravstva, pokojnin, šolstva, davkov in plačnega sistema, zato so jih določile kot ključne prioritete tega mandata. Zaradi nujnosti razmer se je vlada najprej osredotočila na reševanje zdravstvenega sistema, saj je epidemija razgalila vse šibke točke tega področja.

Vendar se težave, ki so se kopičile v preteklih 30 letih in niso bile ustrezno reševane, ne morejo odpraviti čez noč. Zato vlada korak za korakom: zagotavljanje pomoči osebi brez osebnega zdravnika, sprejetje interventnega zakona za zmanjšanje čakalnih dob, ukinitev dopolnilnega zavarovanja in vzpostavitev kliničnega centra za pomoč prebivalstvu. Poleg tega je izboljšan tudi dostop do storitev na področju duševnega zdravja,

Na 50. seji 18. maja 2023 je vlada sprejela sklep, s katerim je pozvala vodstva oziroma direktorje javnih zdravstvenih zavodov, da izvedejo revizijo vseh izdanih soglasij za opravljanje zdravstvenih storitev pri drugih izvajalcih zdravstvenih dejavnosti ter soglasij za opravljanje zdravstvenih storitev kot izvajalci zdravstvenih dejavnosti.

Pri tem je vlada zahtevala, da se naknadno upoštevajo zakonski pogoji, določeni v Zakonu o zdravstveni dejavnosti, v primeru neizpolnjevanja pogojev soglasij ne izdajo ali pa jih prekličejo. V okviru pogajanj v sektorju zdravstva in socialnega varstva se razpravlja tudi o posebnem stimuliranju zdravnikov, ki delujejo v matičnih javnih zdravstvenih zavodih in se strinjajo s prerazporejanjem v druge javne zdravstvene zavode.

Postopki za spremembe ustave v polnem teku

Tudi postopke za spremembe ustave, ki jih je ob začetku mandata obljubila koalicija vlade dr. Roberta Goloba, so v polnem teku. V skladu z dogovorom parlamentarnih strank na srečanju s predsednikom vlade v oktobru 2022 je vlada najprej pristopila k pripravi tistih sprememb, ki bi bile manj sporne in bi jih lahko večinoma ustavno dobile. V državnozborskem postopku se že nahaja predlog za umik imenovanja sodnikov iz državnega zbora, ki je že blizu zaključne faze. Poleg tega sta bila vložena še dva predloga ustavnih sprememb: prvi se nanaša na poenostavitev postopka oblikovanja vlade, drugi pa na zagotovitev hitrejšega dela Ustavnega sodišča.

Koalicija je v sodelovanju z eno od opozicijskih strank prvi že v letu pridobila večinoma, ki omogočajo vložitev predlogov in verjetne sprejeme ustavnih sprememb, o katerih se že desetletje govori.

Glede na spremembe volilnega sistema se je po prvih pogovorih izkazalo, da bo za to potrebno veliko političnih in družbenih pogovorov ter usklajevanja. Ker je za tako pomembno spremembo ključnega pomena dosegel širok konsenz, je vlada v letošnjem letu najprej pozvala civilno družbo ter politične stranke – tako parlamentarne kot neparlamentarne (ki so prejele več kot 1 odstotek glasov volivcev) – k posredovanju predlogov. V načrtu je izvedba široke javne razprave in več aktivnosti, v kateri se bo poleg politikov, strokovnjakov in civilne družbe lahko vključila tudi širša splošna javnost.

Proces javnega posvetovanja

Proces javnega posvetovanja z državljani glede spremembe volilnega sistema vlada začenja s spletnim vprašalnikom, katerega namen je ugotoviti kaj je volivkam in volivcem sploh pomembno pri volitvah in pri posameznem volilnem sistemu. Od včeraj dalje lahko državljanke in državljani z izpolnitvijo vprašalnika povedo svoje mnenje in pripomorejo k čim boljšim in široko usklajenim spremembam volilnega sistema, ki so v načrtu v tem mandatu.

Prav tako je vlada je napovedala pomoč pri osamosvajanju mladih s pospešeno gradnjo neprofitnih stanovanj. V letošnjem letu je za ta namen namenila 25 milijonov evrov, medtem ko je v pripravi tudi pogodbe za sredstva iz Načrta za okrevanje in v višini 60 milijonov evrov, od tega dobrih 50 milijonov evrov za letošnje leto. S tem se bo financiralo približno 1000 javnih najemnih stanovanj.

Vlada je ob začetku mandata takoj vzpostavila dialog s socialnimi partnerji in predstavniki civilne družbe, vključno z Glasom ljudstva. Predstavniki vlade in predsednik vlade so se že večkrat sestali z zadnjimi. V dialogu z njimi so bile dosežene uspešne rešitve, ki prispevajo k blaginji državljank in državljanov.

vir Foto: STA Portal24