Odziv ZDA na smrtonosni napad, v katerem so umrli trije vojaki

ByA.K.

3. februarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Odziv ZDA na smrtonosni napad, v katerem so umrli trije vojaki

ZDA so potem ko je v Jordaniji prišlo do smrtonosnega napada, v katerem je bilo ubitih trije ameriški vojaki, 40 pa jih je bilo ranjenih, začele izvajati maščevalne napade v Iraku in Siriji, je sporočilo troje ameriških uradnikov.

Uradniki, ki so želeli ostati anonimni, so pojasnili, da so bile tarče napadov lokacije v Iraku in Siriji, ki so povezane z iransko revolucionarno gardo (IRGC) in milicami, ki jih podpira Iran. Na družbenih omrežjih se je pojavil videoposnetek, ki naj bi prikazoval posledice napada v Iraku, kar je potrdila tudi savdska televizija Al Arabiya.

Bela hiša je objavila izjavo predsednika Joeja Bidna, v kateri je dejal: “Prejšnjo nedeljo je tri ameriške vojake v Jordaniji ubil dron, ki so ga izstrelile militantne skupine, podprte s strani iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC). Prej danes sem se udeležil dostojanstvene vrnitve teh pogumnih Američanov v letalsko bazo Dover in govoril z vsakim njihovih družin. Ameriške vojaške sile po mojih navodilih napadle tarče v Iraku in Siriji, ki jih IRGC in z njo povezane milice uporabljajo za napade na ameriške sile. Naš odgovor se je začel danes. Nadaljevalo se bo ob časih in krajih, ki jih izberemo. ZDA ne želijo konfliktov na Bližnjem vzhodu ali kjerkoli drugje na svetu. Toda naj vsi tisti, ki nam želijo škodovati, vedo: če škodujete Američanom, se bomo odzvali.”

Iraška zaskrbljenost

Tiskovni predstavnik iraške vojske je izrazil zaskrbljenost glede posledic napadov, ki bi lahko bile katastrofalne za varnost in stabilnost v Iraku in regiji. “Mesto al-Qaim in iraška mejna območja so bila izpostavljena zračnim napadom ameriških letal v času, ko Irak poskuša zagotoviti stabilnost regije,” je dejal tiskovni predstavnik in dodal, da napadi predstavljajo kršitev iraške suverenosti ter spodkopavajo prizadevanja iraške vlade.

Sirski državni mediji so poročali o “ameriški agresiji” na lokacijah v sirskih puščavskih območjih ter ob meji med Sirijo in Iranom, ki naj bi povzročila številne smrti in ranjene.

Čeprav ameriški napadi niso bili usmerjeni neposredno na cilje znotraj Irana, je verjetno, da bodo povečali napetosti na Bližnjem vzhodu, ki jih povzroča izraelska vojna proti Hamasu v Gazi, ki traja že več kot tri mesece.

vir; Foto: Freepik (fotografija je simbolna); Portal24