Odziv zunanjega ministrstva na odločitev Evropskega sodišča glede pritožb slovenskih ribičev

ByMiha Kovač

16. maja, 2024 , ,
Sodišče [Foto: Freepik]

Odziv zunanjega ministrstva na odločitev Evropskega sodišča glede pritožb slovenskih ribičev

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je danes podalo izjavo ob odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) glede pritožb treh slovenskih ribičev proti Republiki Hrvaški. Slovenija je v tem postopku sodelovala kot intervenient in svojim državljanom zagotovila pravno pomoč.

ESČP je razglasilo pritožbe ribičev za nedopustne, saj je menilo, da bi ribiči morali predvidevati, da bodo na tem morskem območju kaznovani s strani hrvaških organov.

MZEZ izraža obžalovanje nad odločitvijo sodišča, ki ni prepoznalo dejstva, da so slovenski ribiči dejanske žrtve neupoštevanja dokončne in veljavne odločitve Arbitražnega sodišča s strani Hrvaške. Zaradi tega ribiči ne morejo nemoteno opravljati svoje gospodarske dejavnosti v slovenskem morju.

Ministrstvo poudarja, da odločitev ESČP nima vpliva na veljavnost arbitražne razsodbe. Ta še vedno velja, ministrstvo pa si bo še naprej prizadevalo za njeno polno uveljavitev ter bo ponovno pozvalo Hrvaško k imenovanju skupne komisije za demarkacijo meje na kopnem. Meja na morju je že dokončno določena s koordinatami, ki jih je določilo arbitražno sodišče, Slovenija pa je to razsodbo v celoti prenesla v svojo zakonodajo.

Z današnjo odločitvijo Evropskega sodišča za človekove pravice se stanje na terenu v ničemer ne spreminja. V vsakem primeru današnja odločitev ne pomeni, da slovenski ribiči ne bi smeli opravljati ribolova v tem delu slovenskega morja. Tudi kar zadeva izdajanje kazni bo v slovenskem morju, ki je določeno z arbitražno razsodbo in uveljavljeno z zakonom, obveljal trenutni režim

MZEZ

MZEZ in drugi pristojni organi Republike Slovenije bodo še naprej zagotavljali pomoč in podporo slovenskim ribičem, vključno z dodatnimi vladnimi ukrepi za njihovo zaščito.

Portal24; Foto: Freepik