V koaliciji odločitev Ustavnega sodišča, s katero istospolnim partnerjem omogoča sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok, pozdravljajo. NSi je do odločitve kritična.

V Gibanju Svoboda obljubljajo, da si bodo Vlada in njihovi poslanci prizadevali zakonodajne spremembe pripraviti v najkrajšem možnem času in s tem odpraviti neskladje z ustavo.

Stranka SD se je z zapisom odzvala na Twitterju. Odločitev ustavnega sodišča je zgodovinska zmaga enakosti, ter da gre za zmago človekovih pravic, so zapisali.

V Levici so prav tako na Twitterju zapisali, da je bilo potrebnih veliko bojev in referendumskih kampanj. Naša družba pa, da je zato danes bolj enakopravna, kot je bila včeraj.

V NSi so bili do odločitve US kritični. Na Twitterju so zapisali, da je sedanja ureditev na tem področju ustrezna, saj na prvo mesto postavlja koristi in interese otrok.

Koalicija za otroke gre se je odzvala z besedami, da je  odločitev ustavnega sodišča škandalozna, krivična in ideološko motivirana

Odločitev ustavnega sodišča so v Koaliciji za otroke gre označili za škandalozno, krivično in ideološko motivirano. Koalicija za otroke gre meni, da  je odločitev sodišča protiustavna, ker sta v zadevi razsojala pristranska sodnica in sodnik.

Odločitev sodišča je po mnenju Koalicije za otroke gre v nasprotju z načelom pravičnosti, naravnim pravom in slovensko kulturo.

Aleš Primc vodja Koalicije za otroke gre je v sporočilu za medije zapisal, da je odločba kriminalna z vidika slovenske demografije in da se lahko razume tudi kot narodna veleizdaja, saj Slovenija že 40 let ne dosega stopnje rodnosti, ki je potrebna za naravno obnavljanje prebivalstva. Primc napoveduje nadaljevanje boja za otrokove pravice.

Odločitev sodišča

Zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, je po odločitvi  Ustavnega sodišča v neskladju z ustavo. Za odpravo neskladja ima DZ šest mesecev… več tukaj

Foto: Thumbnail-parkdeanresorts.co_.uk