OECD: Svetovno gospodarstvo se upočasnjuje

ByAna Koren

19. septembra, 2023 , , , ,
Foto: Pexels

OECD: Svetovno gospodarstvo se upočasnjuje kljub začetnemu okrevanju

Svetovno gospodarstvo je v začetku leta raslo močneje od pričakovanj, predvsem zaradi nižjih cen energentov in odpiranja Kitajske po odpravi pandemičnih omejitev, je sporočila Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Zaradi tega je OECD zvišala napoved rasti svetovnega BDP za letos na tri odstotke, kar je 0,3 odstotne točke več, kot so ocenili v juniju. Lani je svetovni BDP zrasel za 3,3 odstotka.

Vendar pa ocenjujejo, da se bo rast svetovnega gospodarstva zdaj upočasnila, saj so posledice zaostrene denarne politike vse bolj vidne, razpoloženje podjetij in potrošnikov slabi, kitajska rast pa šepa.

Ameriško gospodarstvo se je letos izkazalo za odporno na povečane stroške zadolževanja, zato OECD ocenjuje, da bo aktivnost v ZDA v letu 2023 zrasla za 2,2 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke več, kot so pričakovali junija. Vendar pa bodo strožji pogoji financiranja v letu 2024 “razbremenili pritisk povpraševanja” in gospodarstvo se bo znatno upočasnilo z napovedano stopnjo rasti 1,3 odstotka.

V evroobmočju je povpraševanje že umirjeno, zato bo BDP letos zrasel le za 0,6 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke manj od junijskih pričakovanj. Aktivnost v območju uporabe skupne evropske valute se bo v prihodnjem letu nekoliko pospešila, saj bo negativni vpliv visoke inflacije na realne dohodke oslabel, ugotavlja OECD.

OECD je znižal tudi napovedi rasti kitajskega gospodarstva zaradi umirjenega domačega povpraševanja in “strukturnega stresa na nepremičninskem trgu”. Napovedujejo, da se bo rast kitajskega gospodarstva upočasnila z letošnjih ocenjenih 5,1 odstotka na 4,6 odstotka leta 2024.

Organizacija opozarja, da prevladujejo tveganja, ki bi lahko upočasnila gospodarsko rast, pri čemer izpostavljajo morebitne večje težave pri zajezitvi inflacije ter morebitne nove motnje na energetskih in prehrambenih trgih. Močnejša upočasnitev aktivnosti na Kitajskem bi dodatno upočasnila rast, ugotavljajo.

vir Foto: Pexels Portal24