Ogorčena javnost: To ni lahka telesna poškodba!

ByMiha Kovač

12. junija, 2024 , , ,
Napadeni deček [Foto: Zajem zaslona RTV SLO]

Ogorčena javnost: To ni lahka telesna poškodba!

Javnost se je na nedavni incident na OŠ Velika Dolina, v katerem je romski otrok napadel svojega vrstnika, odzvala zelo ostro. Dogodek pa ni osamljen primer, saj prebivalci že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere v prizadetih območjih. Nekateri so incident povezali tudi z nezakonitimi migracijami, kar je še dodatno podžgalo razpravo. Dr. Miha Pogačnik je na družbenem omrežju kritično komentiral: “Kdor razlaga, da je to lahka telesna poškodba, naj si naroči takšno storitev pa bo videl, kako lahka je. Da ti razrežejo čelo po celi dolžini in te zabodejo v oko. Probajte, bumbarji.”

Glavni urednik Portala24, Edvard Kadič, je dodal: “Nasilneži se uklonijo le strahu pred silo. Starši tega otroka v Brežicah morajo biti kazensko preganjani po uradni dolžnosti, saj vendar kot starši odgovarjajo za dejanje otroka.”

Zavrnjena zakonodaja

Incident je ponovno odprl tudi vprašanje nedavno zavrnjene zakonodajne pobude enajstih občin iz jugovzhodne Slovenije, ki je naslovila romsko problematiko. Pobuda je z več tisoč podpisi prišla v državni zbor, a je bila zavrnjena s strani koalicije. Vsebuje novele štirih zakonov (zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zakona o socialnovarstvenih prejemkih, zakona o urejanju trga dela in zakona o voznikih). Po zavrnitvi je državni zbor pozval ministrstvo za delo, da pripravi svojo verzijo ukrepov, vendar od tedaj na tem področju ni bilo nobenega oprijemljivega napredka.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je v odzivu za javnost skušalo relativizirati problematiko, tako da je napad označilo kot “medvrstniško nasilje”. V izjavi so zapisali: “Pri obravnavi medvrstniškega nasilja se moramo izogibati izpostavljanju etnične pripadnosti vključenih v nasilni dogodek, četudi je v tem primeru občina izpostavila romsko problematiko. V tem kontekstu sporočamo, da je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje član medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike, v okviru katere smo na medresorski ravni pripravili predlog ukrepov, ki ga bomo temeljito obravnavali na naslednji seji.”

Župan Brežic, Ivan Molan, je v izjavi za javnost opozoril na razloge za nasilno vedenje: “Vse bolj so poučeni ti otroci, vse od desetih let dalje, da imajo izjemno veliko pravic in zelo malo obveznosti. Pravijo neposredno: ‘Saj nam nič ne morete, mi smo mladoletni.’ […] To je postalo stanje duha v naši državi,” je poudaril Molan.

[Vir: Nova24TV]; Portal24; Foto: Zajem zaslona RTV SLO